Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Medförfattare sökes - Christina från Sverige hittade två österbottningar när hon letade efter någon hon kunde skriva en deckare med

Från 2022
Pärmbild av deckaren Nu har jag dig! från Gustavson & Gullberg (2022)
Bildtext Nu har jag dig!
Bild: Peter Lüttge / Yle

I augusti 2020 utlyste den svenska författaren och förläggaren Christina Gustavson tävlingen Bli min medförfattare 2021. Det här var reglerna hon fastställde:

- Skriv det första kapitlet i en helt ny deckare. Kapitlet får inte vara mer än max. 20 000 tecken långt inklusive mellanslag. Du väljer vad din deckare ska handla om. Tävlingsdeltagarna tolkar utmaningen fritt efter egna känslor och idéer. Det behöver inte vara nyskrivet även om den gärna får vara det. Däremot får det inte ha varit utgivet tidigare.

Hon skrev också man sökte någon som utgör en motsats till henne.

- Inte en äldre, kvinnlig och erfaren deckareförfattare – utan någon yngre, någon som inte tidigare är publicerad, kanske en man. Har du aldrig skrivit förut blir det här kanske din skrivardebut.

Författaren och förläggaren Christina Gustavson
Bildtext Författaren och förläggaren Christina Gustavson
Bild: Christina Gustavson

Och vinnarna kunde vänta sig det här:

- Den som vinner får fördelen att skriva en deckare tillsammans med en erfaren deckarförfattare och bli publicerad på sedvanliga traditionella villkor. Det är alltså inte så att Christina Gustavson bygger på det första kapitlet och sedan skriver resten av deckaren, utan hela boken blir ett samarbete. På det färdiga omslaget kommer båda författarnamnen att stå.

Österbottnisk(a) vinnare

Vinnaren korades på julafton 2020. Han heter Simon Ventus och bor i Vasa. Men Gustavson skrev också att hon hoppas kunna skriva ytterligare deckare med några av de andra finalisterna i tävlingen. Och så blev det också.

Först ut att publiceras var nämligen inte vinnaren utan finalisten Lenita Gullberg, även hon en österbottning, hemma från Kvevlax. Tillsammans med Christina Gustavson skrev hon deckaren Nu har jag dig! som publicerades i början av juni. Så här skriver förlaget:

- Deckaren handlar förutom om mördaren om Emilia Lövdahl som arbetar som polis vid polisinrättningen i Österbotten. I den annars lugna staden Vasa hittas en kvinna död i ett grönområde. Det visar sig att kvinnan blivit strypt till döds.

exteriören av Vasa polishus i soligt vårväder
Bildtext Emilia Lövdahls arbetsplats i Vasa
Bild: YLE/Jonas Mastosalo

- Samtidigt slits Emilias tankar mellan utredningen och bekymmer på det privata planet. Hur hanterar man ett kärleksliv under en pågående utredning? Jakten på mördaren får teamet att kastas mellan hopp och förtvivlan då det visar sig att det finns många fler inblandade än man hade kunnat tro från början. Ska de lyckas fånga mördaren innan fler offer får sätta livet till?

Tja, det lyckas de förstås inte med kan jag avslöja utan att spoila allt för mycket.

Hur gick det till?

Jag blev nyfiken på det här systemet med medförfattarskap och kontaktade Lenita Gullberg för att ta reda på hur det hela gick till i praktiken och om det fungerade för henne.

Hemma hos familjen i Kvevlax möter jag en stressad fyra-barns-mamma med en tripp trapp trull-barnaskara där de yngsta är ett tvillingpar på bara sex månader.

Författaren Lenita Gullberg
Bildtext Lenita Gullberg
Bild: Peter Lüttge / Yle

Vi sätter oss vid köksbordet och Lenita berättar för mig att hon hade läst en artikel i Vasabladet om medförfattartävlingen och så tänkte hon “Okej, vi provar på”.

Christina Gustavson sökte uttryckligen en medförfattare. Jag undrar varför Lenita attraherades av det här säregna systemet?

- Jag kan ingenting om att skriva en bok eller hur det är att bli publicerad så jag tänkte att det här är ju världens chans att få skriva tillsammans med en som har jättemycket erfarenhet och som kan hjälpa en längs med vägen helt enkelt. Hon har ju varit som en mentor hela vägen.

Hon försökte inte leka chef, eller?

- Nej, vi har nog samarbetat hela vägen. Hon har varit ganska tydlig från början att det är min bok. Jag har skrivit mesta delen av den. Hon sade från början att hon tycker om mitt sätt att skriva och att det sku vara bättre att en av oss skriver så att det blir en enhetlig text. Så vi har skrivit ganska mycket enligt mina idéer, men ibland har jag ju kört lite fast och då har hon kommit med nån idé om hur ska det vara om vi sku gå vidare så här.

Deckaren Nu har jag dig! av Christina Gustavson och Lenita Gullberg
Bildtext Lenita Gullbergs debutverk
Bild: Joelsgården förlag

Hur ofta har ni träffat varandra på riktigt?

- Vi har aldrig träffats på riktigt. Allt har skett via mejl. Vi har aldrig ens pratat i telefon.

Det var inte illa, det. Och det märks nog inte alls när man läser boken. Man slås aldrig ens av tanken att det kunde ha varit två författare.

Fortsättning följer?

Lenita Gullbergs debutroman Nu har jag dig! är alltså ute nu. Blir det en fortsättning?

- Jag har faktiskt börjat skriva på nästa bok. Jag har ungefär 22 kapitel i nuläge, 35 000 ord. Så, det är på väg.

Är Christina Gustavson med igen?

- Nej. Den här gången står jag på egna ben. Hon tyckte att jag är mogen nu att skriva själv. Och så får vi se om det finns ett förlag som vill ge ut följande bok också.

Lycka till, kan jag bara tillägga.

Vinnaren då?

Och nu undrar ni kanske hur det gick för tävlingsvinnaren Simon Ventus?

Jo, tack, bra, säger han, när jag ringde upp honom. Hans och Gustavsons gemensamma bok ska heta Den som offrar sig och ska preliminärt utkomma i februari nästa år.

Wasa Teateras marknadsföringschef Jan Fröjdö och försäljningschef Simon Ventus.
Bildtext Simon Ventus, snart författare
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Också den här deckaren utspelar sig i Vasa. Och ganska mycket i Korsholm, faktiskt. Så nu ska Österbotten på allvar sättas på deckarkartan.