Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Boule populärt bland pensionärer – i Jakobstad spelas det flera gånger i veckan

Från 2022
Margot Lindberg, Ulla Sandlin, Annica Turpeinen och Erik Höglund spelar tre omgångar boule på onsdagens träning i Jakobstad.
Bildtext Margot Lindberg, Ulla Sandlin, Annica Turpeinen och Erik Höglund spelar boule på Segelsundsplanen i Jakobstad.
Bild: Anette Forsström-Fellman / Yle

Sporten boule har vuxit i popularitet, framförallt hos pensionärer. I vår har omkring 30 pensionärer deltagit på träningar flera gånger i veckan i Jakobstad.

Pensionärsföreningen Milstolpen i Jakobstad ordnar boule både vinter och sommar. Under vinterhalvåret spelar man i Svenska gården och i Tellushallen och på sommaren håller man till ute på Segelsundsplanen. Carl-Gustav Molander är viceordförande i pensionärsföreningen.

– Vi började redan i början av 2000-talet, det var Birgit Kass som vistades på Cypern och introducerade sporten för oss. Boccia kallade vi den då. År 2006 köpte vi stålkulor och började spela boule. Och 2012 köpte vi innekulor så att vi kunde spela på vintern också.

Men det är de senaste åren som sporten fått ett rejält uppsving. Det ordnas träningar och tävlingar runt om i Svenskfinland. Molander tror att orsaken till uppsvinget är coronan och bristen på umgänge.

– Det är socialt, det är utmanande och man får motion. Dessutom passar sporten de flesta.

I norra svenska Österbotten har man börjat med en turnering som man kallar Norra ligan, där olika byar eller pensionärsföreningar spelar mot varandra och man har träffats ungefär varannan vecka.

Erik Backman till vänster, en av ledarna i boule som ordnas i Jakobstad. Carl-Gustav Molander är viceordförande för pensionärsföreningen Milstolpen i vars regi boule ordnas.
Bildtext Erik Backman till vänster, en av ledarna i boule som ordnas i Jakobstad. Carl-Gustav Molander är viceordförande för pensionärsföreningen Milstolpen.
Bild: Anette Forsström-Fellman

Enkla regler

Erik Backman har lett träningarna i boule under många år och säger att sporten är lätt att lära sig.

– Med kulorna försöker man komma så nära lillen som möjligt, det vill säga den lilla röda träkulan som man kastar in först på planen. Sedan står spelarna i en ring så att alla kastar från samma plats. De klot som är närmast lillen ger poäng och fördelas då mellan de två lag som spelar mot varandra.

Man blir ändå aldrig fullärd säger Erik, eftersom man kan finslipa tekniken och också tänka strategiskt.

Else Westerlund och Ulla Sandlin är två deltagare som sökt sig till Segelsundsplanen denna dag.

– Jag hade aldrig hört om boule förut och nu tycker jag det är världens bästa grej. Jag skulle kunna spela varje dag, säger Westerlund.

Hon flyttade till Jakobstad från Ekenäs för ett år sedan och har fått många nya vänner via boule.

– Jakobstadsborna är för bra helt enkelt, vi har så roligt.

Ulla Sandlin har deltagit i ett par tävlingar och tycker sporten är intressant.

– Jag är tävlingsinriktad och tycker därför att det är roligt. Men det viktigaste är nog gemenskapen och att man kommer ut med folk.

Förbundsmästerskap på Åland

Svenska pensionärsförbundet ordnar förbundsmästerskap i boule i slutet av augusti på Åland. Dit ska sex lag på vardera tre personer från Jakobstad. Deltagarna kommer från hela Svenskfinland.

– Vi brukar säga att vi ska komma hem med en pokal, men tävlingen är förstås mest en upplevelse, säger Erik Backman.

Det är han, Arne Björkman och Harald Nordman som lett bouleträningarna i Jakobstad. Carl-Gustav Molander är tacksam till dem och han hoppas att fler pensionärer ska hitta ut till Segelsundsplanen på onsdagarna klockan 13.

På vintern kan man delta till och med tre gånger på en vecka i bouleträningar. Förutom boule har föreningen bowling, golf och kortspel som ordnas med jämna mellanrum.

– Det är livskvalitet att vi pensionärer umgås och har sysselsättning. Coronatiden var en ensam tid för många äldre och nu gläds vi extra mycket åt samvaron igen, säger Carl-Gustav Molander.

Diskussion om artikeln