Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Instagram pausar reformer – kraftig kritik från användare får bolaget att tänka om

Från 2022
Några människor står vid Metas högkvarter och tar selfies och bilder av logotypen utanför byggnaden.
Bildtext Facebooks och Instagrams moderbolag Meta hotar att stänga sina tjänster i Europa om man förbjuder överföringen av användarinformation från Europa till USA.
Bild: Tayfun Coskun / AOP

Instagrams ägare Meta tänker ändå fortsätta utvecklingen med mer video och fler rekommendationer som bygger på algoritmer.

Instagram har reagerat på respons från kända användare och slopar ett antal förnyelser tillsvidare. Det rapporterar bland andra New York Times.

Det som användare har irriterat sig på är den utvidgade funktionen Reels, där bilder och videoklipp fyller hela skärmen, och att en algoritm plockar fram mer videoinnehåll.

Det har lett till att sloganen Make Instagram Instagram again, alltså "Gör Instagram till Instagram igen", har spritt sig på plattformen under de senaste dagarna.

Bland annat amerikanska kändisar som Kim Kardashian och Kylie Jenner har delat bilden med kravet om att Instagram ska återgå till sina tidigare inställningar och sluta försöka vara som Tiktok. Båda Kardashian och Jenner har hundratals miljoner följare på Instagram.

Responsen har lett till att testversionen med video som fyller hela skärmen läggs på is för en tid. Instagram begränsar också antalet videosnuttar som dyker upp på rekommendation av plattformens algoritmer, i stället för därför att användaren följer personen i fråga.

Satsar på video och innehåll från främmande

Mark Zuckerberg, verkställande direktör för Facebooks och Instagrams moderbolag Meta, kommenterade Metas delårsrapport på Facebook i torsdags. Enligt Zuckerberg har användarnas engagemang med korta videosnuttar (så kallade reels) ökat med 30 procent på både Facebook och Instagram under det senaste kvartalet.

Den ökningen har skett tack vare utvecklade algoritmer, uppgav Zuckerberg, och Meta kommer att fortsätta utveckla dem.

På Facebook kommer ungefär 15 procent av det innehåll som användarna ser för närvarande från konton som användaren inte själv följer. På Instagram är andelen något större. Enligt Zuckerberg är målet att fördubbla båda siffrorna före årets slut.

Instagrams chef Adam Mosseri försvarade tidigare i veckan förnyelserna i tjänsten i en video han lade upp.

Mosseri försäkrade att Instagram kommer att stödja publicering av stillbilder även framöver, men han tror att tyngdpunkten allt mer förskjuts till video.

I en intervju för teknologisajten The Verge i torsdags kommenterade Mosseri dessutom att Instagram vill stödja i synnerhet innehållsskapare med lägre profil och hjälpa dem att få ökad synlighet.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Instagram ottaa aikalisän uudistustensa kanssa – taustalla voimakas kritiikki käyttäjiltä av Olli-Pekka Toivanen.