Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadspriserna stiger inte längre i samma takt som tidigare: "Det märktes klart att folk blev försiktigare då kriget började"

Uppdaterad 29.07.2022 16:34.
Färggranna höghus.
Bildtext Speciellt små lägenheter finns det stort utbud på just nu.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Det har sålts färre bostäder under den senaste tiden. Nu verkar det som om prisökningen på gamla aktiebostäder har avtagit i större städer, med undantag av Tammerfors. Enligt fastighetsförmedlaren Berit Segercrantz beror detta på både kriget och pandemin.

Enligt Statistikcentralens uppgifter har priset på gamla aktiebostäder stigit mindre under perioden april–juni i år än under motsvarande period i fjol. Det här gäller speciellt i större städer. Berit Segercrantz, som jobbar för Aktias fastighetsförmedling i Helsingfors, säger att hon såg en klar förändring då kriget i Ukraina började.

– Folk blev försiktigare då det började. När läget är instabilt kanske man inte vågar fatta så stora beslut om inte det faktiskt behövs, säger Segercrantz.

Fastighetsmäklare Berit Segercrantz från Aktia.
Bildtext Fastighetsmäklaren Berit Segercrantz säger att det finns många små bostäder till salu just nu.
Bild: Aktia

Hilkka Stenman är vd för SV-hem Vasa. Hon säger att bostadspriserna i Vasa har varit relativt stabila, även om den senaste månaden varit lite lugnare än vanligt. Hon har ändå också märkt att folk drar sig för att fatta större beslut just nu.

– Många tänker lite längre på sina beslut på grund av kriget. Men jag tror inte att det kommer ske någon större förändring här i Vasa, vi har inte så höga priser som på annat håll. Jag tror att det blir plus minus en eller två procent, men inte mera, säger Stenman.

"Många små bostäder i sämre skick kom till salu tack vare pandemin"

Hur mycket priset påverkats beror på bostadens storlek, enligt Segercrantz. Små ettor och tvåor finns det till exempel rikligt av just nu.

– I och med att det finns så stort utbud har priserna där kommit ner. Men familjebostäder efterfrågas ännu mycket, speciell på attraktiva ställen och om de är i gott skick, säger Segercrantz.

Enligt henne har coronapandemin haft en inverkan på att det finns så många mindre bostäder till salu. Hyresmarknaden förändrades mycket under pandemin, vilket också fick följder för priserna på bostadsmarknaden

– Människor började jobba på distans eller studera på distans. Därför gick efterfrågan på hyresbostäder ner och sådana som var i sämre skick gick inte åt. Så massa mindre bostäder i dåligt skick kom till salu, säger Segercrantz.

Eftersom det kommit så många mindre bostäder till salu under en längre tid har priserna sjunkit, speciellt i områden där det finns många att välja mellan. Berit Segercrantz konstaterar att det är svårare att sälja bostäder om de är i dåligt skick.

Hon säger också att det verkar som att det blir lite kärvare ekonomiska tider. Hon förutspår därför att priserna inte kommer att börja stiga under den närmaste framtiden.