Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven nämner möjligheten att avgå efter tung Kanadaresa – kritiker menar att endast ursäkter inte räcker efter systematiska övergrepp mot ursprungsbefolkningen

Från 2022
Uppdaterad 30.07.2022 13:30.
Påven Franciskus träffar unga och äldre urfolk på grundskolans torg i Iqaluit, huvudstaden i det kanadensiska territoriet Nunavut, Kanada, 29 juli 2022.
Bildtext Redan 2015 efterlyfte Kanadas sanningskommission en ursäkt från den katolska kyrkan och sju år senare kom den 85 åriga påven på besök i sin rullstol.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Katolska kyrkans överhuvud kom till Kanada för att be om förlåtelse. En del av ursprungsbefolkningen uppskattar påvens besök, andra anser att det är för lite och för sent. Själv säger påven att han måste sakta ner.

Påven Franciskus har rest runt Kanada i sex dagar för att be om ursäkt för bland annat misshandel och sexuella övergrepp mot ursprungsbefolkning i internatskolor som drevs av den romersk-katolska kyrkan fram till 1996.

Sista anhalten var Iqaluit i Nunavut.

– Även i dag, på denna plats, vill jag berätta hur ledsen jag är och be om förlåtelse för den ondska som begåtts av katoliker som bidrog till politiken för kulturell assimilering i dessa skolor, sade Franciskus.

Påven Franciskus träffar unga och äldre urfolk på grundskolans torg i Iqaluit, huvudstaden i det kanadensiska territoriet Nunavut, Kanada, 29 juli 2022.
Bildtext En liten åskådarskara följde med hans avslutande tal på fredagen.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Påven har själv betecknat sin resa till Kanada som en "ångerns pilgrimsfärd" och han bad om förlåtelse av representanter för "First Nations", de första nationerna eller folken, som de olika ursprungliga folkgrupperna kallas där.

Redan år 2015 efterlyste Kanadas sanningskommission en ursäkt från påven på ort och ställe, men det var först förra sommaren, då tusen barngravar hittades i närheten av katolska internatskolor i Kanada, som katolska kyrkan reagerade.

Påven skjuts framåt i rullstol. På ömse sidor av honom vandrar representanter för ursprungsbefolkningen i fjäderskrudar.
Bildtext I måndags träffade påve Franciskus representanter för ursprungsbefolkningen i västra Kanada.
Bild: Ciro Fusco / EPA

Ursäkterna har väckt blandade känslor

Vissa av offren sa att ursäkterna hjälper dem att hantera traumat, medan andra inte håller med.

Till och med den kanadensiska regeringen sa att påvens ursäkter inte i tillräcklig utsträckning tog på sig skulden för den institutionella roll som den katolska kyrkan spelade för att stödja skolpolitiken.

Påve Franciskus i rullstol bredvid en stående Justin Trudeau. Bredvid dem båda en flaggstång med Kanadas flagga och en rödklädd soldat med stor björnskinnsmössa. Bakom påven och Trudeau finns en vit dörr och ovanför den texten Gouverneur Générale.
Bildtext I onsdags träffades påven och Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Québec.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Jack Anawak, en av de få inuitledare som började öka medvetenheten om övergreppen mot barn i norr för 32 år sen, sa att den kanadensiska regeringen eller den katolska kyrkan borde ge mer pengar till program för att stödja överlevande.

– De drabbades börda kommer att lätta efter ursäkten, men det trauma de känner kommer fortfarande att finnas kvar och de kommer att behöva hjälp, sa han enligt Reuters.

Påve Franciskus möter en person från urbefolkningen med fjäderhuvudbonad.

Påve Franciskus ber om ursäkt för oförrätter mot Kanadas urfolk

Ber om ursäkt för övergrepp mot barn från urbefolkningen.

Andre Tautu som överlevt övergreppen uppskattade ursäkten.

– Hans ursäkt är accepterad och från och med nu kommer vi att börja läka och ta tillbaka vårt liv, sa Tautu, 79, som berättade att han utsattes för sexuella övergrepp i kyrkan och på andra ställen av katolska präster i Chesterfield Inlet, Nunavut.

Påven i rullstol rullas upp för mittgången i en katedral och hälsar på människor i närheten. Många i kyrkbänkarna sträcker fram mobiltelefoner och TV-kameror finns också på plats.
Bildtext Många ville ha en bild av påven.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vissa vill också att påven ska hjälpa dem ställa anklagade präster inför rätta – bland annat att påven ska pressa Frankrike att utlämna den pensionerade prästen Johannes Rivoire som Kanada har anklagat för sexuella övergrepp mot en ung flicka på 1970-talet. Enligt påståenden är hon inte det enda offret.

Kanadas justitiedepartement bekräftade i veckan att man har bett Frankrike att utlämna Rivoire.

Förutom det här har vissa krävt att kyrkan ger ut mer information om vad som hände med de barn som dog på skolorna.

Vad hände i Kanada?

  • Mer än 150 000 barn från ursprungsbefolkningen separerades från sina familjer och fördes till internatskolor som var verksamma mellan 1870 och 1996.

  • Flesta av skolorna drevs av religiösa samfund som följde Kanadas assimilationspolitik.

  • Tusentals barn tros ha dött av sjukdom, undernäring och misskötsel i skolorna medan lagstiftning och praxis har haft som mål att beröva barnen banden till sina familjer, sitt språk och sin kultur.

  • Barnen utsattes för sexuella övergrepp och blev slagna för att de talade sitt modersmål.

  • Många barn återvände aldrig hem, det är de här barnens gravar som hittats intill skolor på olika håll i Kanada.

  • Händelserna har kallats för ett “kulturellt folkmord” av Kanadas sannings- och försoningskommission år 2015.

Påven: tvungen att sakta ner eller överväga att avgå

På planet hem från Kanada talade påven med reportrar och sa att han inte i fortsättningen kommer kunna resa som han hittills gjort.

Det här bland annat på grund av knäproblem.

– Det är inte konstigt. Det är ingen katastrof. Man kan byta påven, sade han till reportrarna enligt AP.

Påven sa att han inte funderat på att avgå förrän nu, då han inser att han åtminstone måste sakta ner.

– Jag tror att jag vid min ålder och med de här begränsningarna måste spara min energi för att kunna tjäna kyrkan, eller snarare tänka på möjligheten att kliva åt sidan, sade han.

Han säger ändå att han inte planerar att avgå nu, men att det är en möjlighet i framtiden.

Påve Franciskus i rullstol lyfts ombord på ett flygplan med hjälp av en stor lyft.
Bildtext Påven medger att behandlingen av ursprungsbefolkningen var ett kulturellt folkmord.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förutom det här medgav han också att det som ursprungsbefolkningens barn utsattes för mellan 1870–1996 var ett kulturellt folkmord – något som han inte yttrade under sina besök hos ursprungsbefolkningen.

– Det är sant att jag inte använde ordet för att det inte slog mig, men jag beskrev ett folkmord, eller hur? Jag bad om ursäkt, jag bad om förlåtelse för gärningarna, som var folkmord, sa han.

Källor: Reuters, AP

Artikeln uppdaterad 13.30 med påvens kommenterar om hälsoproblem och möjligheten att avgå.