Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Räddningsverket har ryckt ut på grund av ormar i Raseborg och Lojo – ormarna sökte sig in i hus

Uppdaterad 29.07.2022 17:21.
En snok ligger ihopringlad i gräset med huvudet upp.
Bildtext Snokar hade krälat in i hus i Raseborg och Lojo fredagen den 29 juli. Arkivbild.
Bild: YLE/Nina Bergman

Västra Nylands räddningsverk har haft en ovanlig fredag. Räddningsverket har åkt ut tre gånger i Raseborg och Lojo för att föra ut snokar som förirrat sig in i folks hus.

Redaktionerna får e-post med meddelanden om de larm som Västra Nylands räddningsverk får. I dag (29.7) har det kommit flera meddelanden om “eläimen pelastaminen”, alltså djur som räddats på något sätt.

Jourhavande brandmästare Kim Lassila berättar att det inte är ovanligt att räddningsverket hämtar ut ormar ur folks hus, men det är ovanligt att göra det tre gånger på en dag.

– Jag vet inte vad det beror på att ormarna just i dag söker sig in i husen. Om vi har möjlighet så hjälper vi till med att få ut dem, men om vi har ett viktigt uppdrag så får folk vänta.

Lassila säger att de flesta lyckas få ut ormarna själva, men ibland behövs det hjälp om ormarna gömt sig eller man känner att man inte vågar göra det själv.

Vid niotiden på fredagsmorgonen ringlade en orm in sig i ett hus på Flemingsgatan i Ekenäs, vid 11-tiden sökte en orm in sig i ett hus på Marskalksvägen i Lojo och vid 13-tiden besökte räddningsverket ett hus på Spakanäsvägen i Pojo där en orm tagit sig in.

Dessutom räddade Västra Nylands räddningsverk en hök ur ett hus i Kyrkslätt.