Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medier: Ryska shoppare vid östgränsen får inte köpa vad som helst på grund av sanktioner

Uppdaterad 31.07.2022 09:50.
Rysk turistbuss
Bildtext Ryska shoppingturisterna börjar återvända. Bilden är en arkivbild från 2017 som används i illustrativt syfte.
Bild: Yle/ Markku Värtö

De ryska shoppingturisterna har återvänt till Östra Finland efter att gränsen öppnades den 15 juli då coronarestriktionerna hävdes. Men shoppandet är inte lika lätt som före den ryska invasionen av Ukraina.

Tidningen Taloussanomat skriver att västs sanktioner mot Ryssland förhindrar att vissa produkter förs över den ryska gränsen. En del kunder har tvingats lämna tillbaka produkterna till affären efter att de upplysts om restriktionerna av gränsvakterna.

Vid affärskedjan Motonets butik har man placerat ut information på ryska om vilka produkter som omfattas av sanktionerna. Hit hör bland annat målarfärg och motorolja.

Sanktionerna krånglar till shoppandet

Motonets vd Toni Stigzelius säger till Taloussanomat att förbjudna produkter nog går att köpa eftersom det för de enskilda försäljarna kan vara svårt att avgöra vem som är rysk turist och vem som är en rysktalande person som är bosatt i Finland.

– Men vi reagerar nog om någon försöker köpa stora mängder av en viss produkt, till exempel fem kanistrar med olja eller sex båtplottrar. Då går vi inte med på att sälja.

Ett stoppmärke vid Niirala gränsövergång. I bakgrunden körfiler som är tomma på fordon.

De stora riksdagsgrupperna vill sätta stopp för turistvisum till ryssar

Flera partier efterlyser visumrestriktioner på EU-nivå.

Reservdelar till bilar eftertraktade, men förbjudna

Bilaffären Auto-Suni i Villmanstrand går inte heller med på att sälja reservdelar till ryska turister. Det gäller särskilt personer som försöker köpa stora mängder reservdelar – delar som det i dagsläget råder brist på i Ryssland.

Servicechefen Antti Mäkitalo vid Auto-Suni säger till Kauppalehti att riktlinjerna kommer från importörerna och tillverkarna, och baserar sig på EU:s sanktioner mot Ryssland.

Lyxprodukter på sanktionslistan

Lyxprodukter, vars värde per produkt överstiger 300 euro, får inte heller föras över gränsen till Ryssland. Hit hör exempelvis kläder, hushållsmaskiner, smycken och elektronik.

Företagen i Villmanstrand säger sig ändå inte vara beroende av de ryska turisterna – coronapandemin lärde oss att leva utan dem.

The Body Shop-företagaren i Villmanstrand, Tiina Valkepää-Leinonen, anser för egen del att man borde begränsa strömmen av ryska turister till Finland.

– Jag anser att gränsen ska stängas tills kriget i Ukraina är slut, säger hon till Taloussanomat.

Källor: Taloussanomat, Kauppalehti