Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF:s segerlösa svit bruten – KTP föll i fotbollsettan

Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext EIF:S Valdring Rashica (grön tröja) gjorde ett och gav passningen till ett mål i matchen mot KTP. EIF vann matchen med 2-0.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Det var ett totalt pånyttfött EIF som sprang in på konstgräsplanen på centrumplan i Ekenäs på lördagen. Ekenäslaget bröt sin segerlösa svit på sex matcher genom att slå tabelltvåan KTP från Kotka. EIF visade upp strålande spelglädje.

Slutresultatet blev 2-0 (2-0).

Det är helt uppenbart att nye tränaren Filipe Pedro har gjort ett gott arbete under den knappa veckan han jobbat med EIF. EIF utstrålade stor spelglädje och total fokus på spelsituationerna, spelglädjen var som bortblåst de senaste matcherna laget spelade.

Gästerna inledde matchen starkt och tvingade EIF på försvar under den första kvarten. I den 17:e matchminuten steg EIF-anfallaren Valdrin Rashica fram och gjorde en fin löpning på sin vänsterkant.

Han rundade KTP-backen Matias Paavola och placerade bollen enkelt i mål förbi målvakten Anton Lepola. Det var Rashicas femte mål för säsongen.

Oskari Sallinen gör mål

Målet gav hemmalaget energi och EIF skapade några läckra lägen under de följande tio – tolv minuterna. Närmast kom Stanislav Efimov som dundrade bollen i stolpen.

EIF:s och matchens andra mål kom ett par minuter före pausvilan. Framspelningen till målet var fin, Rashica och Efimov väggspelade och Rashica slog en passning in framför mål.

Där fanns Oskari Sallinen som bredsidade bollen i mål. Det var Sallinens tredje mål för säsongen.

EIF:s Alexander Forsström och William Lindqvist efter segern över KTP: Försvarsspelet var riktigt bra

7:18

EIF:s nye tränare Filipe Pedro hade placerat Sallinen som center och det draget visade sig vara genialt. Normalt har Sallinen spelat på mittfältet.

– Det var första gången i mitt liv som jag spelade i anfallet. Jag trivdes nog bra i den rollen, säger Sallinen.

Han jobbade kopiöst och stressade motståndarnas försvarare på ett fenomenalt sätt i deras spelbygge. I slutminuterna fick han en kramp i vaden och blev utbytt.

Sallinen var en av matchens giganter, liksom Rashica och mittbacken Alexander Forsström.

William Lindqvist är definitivt tillbaka

EIF:s mittback William Lindqvist spelade sin första match från start den här säsongen. Och han gjorde det bra. I tre månader har han dragits med en inflammation i slempåsen i hälen. Skadan är inte helt läkt, men Lindqvist kunde spela hela matchen ut.

– Visst var det kul att vara med igen. Och så spelade vi ju väldigt bra också, särskilt försvarsmässigt, säger Lindqvist och har alldeles rätt.

En spelare sparkar bollen framåt.
Bildtext William Lindqvist spelade sin första match från start den här säsongen. Matchen var hans 149:e i herrettan.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Alexander Forsström är väldigt glad över att ha Lindqvist tillbaka i laget.

– Han är lugn och visar gott exempel hur saker ska göras där på planen. Jag är väldigt glad att han är med igen, säger Forsström.

Speciellt i andra halvleken visade EIF prov på moget försvarsspel då KTP försökte pressa på för att hitta luckor. Det lyckades egentligen bara ett par gånger, men då var utmärkta målvakten Hemmo Riihimäki där och räddade.

I KTP var mittfältets Johannes Laaksonen synlig i första halvleken. Anfallaren Aleksi Tarvonen var aktiv men fick inte särskilt mycket uträttat. Joni Mäkelä lyckades kanske bäst i Kotkalaget.

EIF-taktik överraskning för KTP

KTP-tränaren Jussi Leppälahti säger att ovissheten hur EIF kommer att spela störde lagets förberedelser inför matchen i Ekenäs.

– Vi visste ju överhuvudtaget inte hur EIF kommer att spela då laget nyss bytte tränare. Våra spelare borde förstås ha kunnat reagera bättre under matchens gång, säger Leppälahti och konstaterar att planen i Ekenäs är mindre än planen i Kotka.

Han skyller ändå inte förlusten på det, utan ger EIF ett erkännande för en bra match.

Xhevdet Gela omringad av KTP-spelare.
Bildtext EIF:s lagkapten Xhevdet Gela stod för en stabil insats mot KTP. Johannes Laaksonen är tvungen att ta tag i Gelas speltröja då han försöker stoppa EIF-spelaren.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Samuli Stenman dömde matchen inför drygt 500 åskådare. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

För EIF börjar jakten för att säkra en plats i den övre slutserien. I grundserien återstår fem matcher och nu är laget sjua i serietabellen. Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 244.

EIF-tränaren Pedro var givetvis nöjd med segern i hans debutmatch. Han säger att det finns arbete att göra ännu.

– På måndag börjar vi fokusera på vår följande match. Vi möter MP på bortaplan och det blir ingen lätt match, säger Pedro.

KTP spelar en bortamatch mot Pargas IF på lördag (6.8). EIF möter Mikkelin Palloilijat i S:t Michel på söndag (7.8).

Resultat, Herrettan

EIF – KTP 2-0 (2-0)

17 min Valdrin Rashica 1-0, 44 min Oskari Sallinen 2-0

Publik: 512

KPV – PEPO 2-1 (1-0)

9 min Charalampos Chantzopoulos 1-0, 66 min Santeri Mäkinen 2-0, 90+4 Roope Huhtala 2-1

Publik: 832

TPS – Jaro 3-1 (2-0)

2 min Olli Jakonen 1-0, 37 min Demba Savage 2-0, 58 min Antonio Hotta 2-1, 74 min Albijon Muzaci 3-1

Publik: 1369

JäPS – PIF 4-1 (3-0)

11 min Reza Heidari 1-0, 15 min Ville Ahola 2-0, 41 min Antti Ulmanen 3-0, 49 min Kajus Svanberg 3-1, 52 min Ulmanen 4-1

Publik: 447

Diskussion om artikeln