Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hisnande historisk EM-final väntar – kan England behålla fokuset på utsålt Wembley?

Uppdaterad 31.07.2022 19:27.
EURO 2022 i fotboll: Final ENG - GER (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

England–Tyskland framför rekordpublik på Wembley, kan det bli mer klassiskt? Tyskland har aldrig förlorat en EM-final medan England fortfarande jagar sin första titel. Frågan är om det går att importera vinnarkultur.

Klockan 19 England–Tyskland

Wembley Stadium, London
Kommentatorer: Sebastian Backman och Minea Lassas

EURO 2022 i fotboll: Final ENG - GER (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Englands läge: Kan man importera vinnarkultur?

En cirkel håller på att slutas.

Engelsk slutspelsfotboll har varit full av misär. Hittills har fotbollens moderland bara tagit en titel: VM-guld 1966. Då spelade Englands herrar mot Västtyskland på Wembley.

Då var också damfotboll förbjudet i landet.

Nu, 56 år senare, är det dags igen: England mot Tyskland på ett fullsatt Wembley, samtidigt som damfotbollen når nya höjder.

Det är nämligen slutsålt i London: 87 200 biljetter har gått åt som smör i solsken och alla tiders EM-rekord är i görningen, herr- och damfotboll inräknat.

– Vi vet att det kommer att vara slutsålt på Wembley. Bara att säga det högt ger mig gåshud, säger veteranmittfältaren Jill Scott, som är en enda i truppen som var med i EM-finalen 2009, till Uefa.

Georgia Stanway.
Bildtext Georgia Stanway har varit tongivande för England. Hon avgjorde kvartsfinalen mot Spanien.
Bild: Lehtikuva

– Spelare från herrlandslaget har varit i kontakt, önskat oss lycka till och frågat efter finalbiljetter. Sorry killar, det är slutsålt! säger Georgia Stanway.

Den främsta frågan inför finalen är om de engelska spelarna blir tagna av stunden eller inte. Hittills har laget charmat samtliga skeptiker. Insatsen i semifinalen mot Sverige var fenomenal och alla spelare är friska och krya inför finalen.

Upplagt för succé?

Problemet är att Englands damer hittills inte klarat av att knyta ihop säcken. De har tagit stryk i två tidigare EM-finaler: 1984 mot Sverige och 2009 mot Tyskland.

Det positiva är att tränaren Sarina Wiegman varit här förr – och lyft pokalen. Hon förde Nederländerna till EM-guldet för fem år sedan och har inte förlorat en enda match sedan hon tog över Englands damer i fjol höstas.

Sarina Wiegman jublar med spelare.
Bildtext Sarina Wiegman är succécoachen som alla talar om.
Bild: Liam Asman/Womens Football Magazine/SPP/Shutterstock/All Over Press

Om England klarar av att spela på samma sätt det gjort tidigare under turneringen slutar kvällen sannolikt med att nästan 90 000 unisont skrålar "It's coming home".

– Vi måste våga drömma, säger Scott.

Tysklands läge: Har aldrig misslyckats

Stämningen i det tyska lägret är avslappnat och självsäkert. Laget har precis som England gjort en fantastisk turnering och litar på sitt kunnande. Inga drastiska ändringar krävs inför finalen.

Spelare och tränare har passat på att skjuta över all press på hemmalaget England, som imponerade i sin semifinal mot Sverige – men låg illa till i början av matchen.

– England har gjort en fantastisk turnering och är otroligt självsäkra, men under de första 30 minuterna mot Sverige stod det klart att de har svaga punkter, och det är vår uppgift att hitta just dem, säger Tysklands tränare Martina Voss-Tecklenburg.

Tyskland har vinnarkultur så att det bara sjunger om det. Tidningen Bild påminner om titelläget inför finalen: fördel 11–0 till Tyskland. Landet har vunnit åtta EM, två VM och ett OS.

Alexandra Popp firar ett mål.
Bildtext Alexandra Popp har lett Tyskland från klarhet till klarhet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Voss-Tecklenburg tog själv fyra EM-titlar som spelare och i laget finns några som var med och lyfte bucklan i Sverige 2013. Kort sagt: Laget har varit här förr och vet vad som krävs.

Tyskland har drabbats av minst ett bakslag inför finalen: Klara Bühl, som också missade semifinalen, har fortfarande testat positivt för covid-19 och hennes finaldröm har gått i kras. Mittbacken Marina Hegering fick en smäll i semifinalen mot Frankrike och har inte kunnat träna normalt.

Håll koll på: Duellen om skytteligatiteln

Det är inte bara EM-pokalen som står på spel i kväll. Racet om skytteligasegern ska också avgöras.

På ena sidan: Beth Mead med sex mål. På den andra: Alexandra Popp, med lika många fullträffar. De är fantastiskt mångsidiga anfallare, som avgjorde semifinalerna.

Popps framfart har varit en gnutta överraskande. Hon blev förstavalet på topp efter att kollegan Lea Schüller testat positivt för coronaviruset.

Heute Poppen wir England, skriver Bild och klargör att nyordet Poppen betyder en historisk seger.

Spelare i helvitt blickar framåt.
Bildtext Beth Mead har inte bara gjort sex mål, hon har också passat fram till fem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter den tyska anfallarens två mål mot Frankrike har hon hyllats i den tyska pressen och det har skämtsamt föreslagits att Popp borde spela i herr-VM på hösten.

Popp tog skämtet ett steg vidare då hon dök upp på en presskonferens iklädd lösmustasch och presenterade sig som Alexander Papp.

Men något VM i Qatar blir det inte.

– Då ska jag spela i Champions League.

Expertens tips: It's coming home!

Minea Lassas: Sarina Wiegman kommer vara pusselbiten som får den engelska storturneringsförbannelsen att brytas. Efter en jämn och värdig final kommer eventuellt en inhoppare avgöra och England vinner med 2–1!