Jordbrukarna är tacksamma över höjda producentpriser – men de täcker bara en tredjedel av kostnadsökningarna
Nu höjer både handeln och köttföräldlingsindustrin producentpriserna. Bonden Ola Sandberg i Pedersöre säger att det höjda priset inte räcker till för att täcka de skenande kostnaderna. Han är rädd att många bönder lägger ner djurproduktionen i höst.
Redan i våras fick jordbrukaren Ola Sandberg i Bäckby, Pedersöre en rejäl prisökning på de biffkalvar han säljer genom Österbottens kött och vidare till Atria.
Nu har Sandberg också fått en liten priskorrigering på kor som säljs till slakt. Men problemet är att prisökningen inte räcker till i ett läge där jordbrukarens kostnader skjutit i höjden.
– Ökningarna i producentpriserna motsvarar ungefär en tredjedel av den totala kostnadsökningen. Det är en hjälp, men det är det egna lönkravet och marginalen som blir lidande, säger Sandberg.
Sandberg säger att han aldrig tidigare upplevt kostnadsökningar i klass med de vi har nu.
– Det säger också de jordbrukare som varit med i över 40 år. Men det här är en långsiktig verksamhet, så man gör allt för att få det att gå runt.
Omöjligt att spara in på foder och bränsle
I princip har alla stora kostnadsposter som foder, el och bränsle skjutit i höjden. Det gäller helt enkelt varor som jordbrukarna inte kan undvara. Därför är det nästan omöjligt att göra inbesparingar säger Sandberg.
– Jag uppskattar att de rörliga kostnaderna ökat med ungefär 30 procent under det senaste året, säger Sandberg.
Ola Sandberg håller knappt 70 kor på sin gård i Bäckby i Pedersöre och säljer biffkalvar till köttproduktion när de är ett halvt år gamla.
Ola Sandberg säger att han förstår de jordbrukare som lägger lapp på luckan. Som jordbrukare är man bunden de flesta dagar om året.
Kan inte jobba utan skälig ersättning
Ibland vore det skönt att få stämpla ut från jobbet klockan fyra, ha lediga kvällar och helger och fyra lediga veckor mitt i den finaste sommaren. Istället för att köra traktor.
Men Ola Sandberg uppskattar ändå det fria arbetet som jordbrukare och trivs med djur och natur.
– Och inte minst ser jag konkreta resultat av mitt arbete, det är roligt. Det är mera en livsstil, men inte kan man ändå jobba hur länge som helst utan ersättning. Det blir ohållbart, säger Sandberg.
Går det att fortsätta med jordbruket om prisökningarna inte täcker kostnadsökningarna?
– Ett år eller ett par år går det genom att man håller inne med underhåll och investeringar. Man kör på med silvertejp och slitna maskiner. Det är det långsiktiga underhållet och kalkning och dikning som får stryka på foten när pengarna behövs till de rullande kostnaderna, säger Sandberg.
Det är ändå en snöboll som växer sig större och större med tiden säger Sandberg. Han säger att ett sådant tillvägagångssätt aldrig varit görbart på till exempel ett sågverk.
– Där hade de dragit ut nödstoppet och permitterat personalen för länge sen. Men det går inte i den här branschen, säger Sandberg.
Rädd att flera bönder går på knäna
Även i media har det förekommit rapportering om jordbrukare som hamnat i en så svår sits att de till slut inte klarat att ta hand om sina djur. Fall där strömmen brutits och orken tagit slut.
– Jag är illa rädd att vi kommer att se fler sådana fall under den kommande vintern. De som haft det svårt redan tidigare drabbas allra värst, och man måste ha ett visst humör och ork för att stiga upp varje morgon och ta hand om djuren, säger Sandberg.
Känner du kollegor som har det verkligt svårt och kämpar för att orka?
– Visst gör jag det, och jag känner jordbrukare som blivit tvungna att söka hjälp för att orka vidare, säger Sandberg.
Ola Sandberg säger att hans ork kommer från att han trivs med sitt arbete. Han är också i den lyckosamma situationen att han har de mest tuffa amorteringsåren bakom sig.
– Jag hade hoppats kunna samla lite i kassan och göra vissa investeringar, men det får vänta. Krisen kom emellan.
Vad önskar du att man skulle ta till för åtgärder just nu?
– Livsmedelsindustin gör ett normalt resultat och handeln gör rekordår. Det gör också de som levererar bränsle och el. I båda ändarna äter man av bondens resultat så jag tror att det behövs lagstiftningsåtgärder för att få en mera rättvis fördelning.
Skor man sig på er?
– Det är jag ganska säker på. Man ger lite och tar egen marginal och höjer den egna vinsten, säger Sandberg.
Producentpriserna borde höjas ytterligare
Ola Sandberg säger att producentpriset på kött ännu borde höjas avsevärt om han ska få en skälig lön och möjlighet till att göra investeringar.
I dag kommer ungefär 60 procent av gårdens omsättning från stödpengar, men den äter inflationen till stor del upp säger Sandberg.
I slutändan är det ändå upp till konsumenterna om de vill ha inhemska livsmedel säger Sandberg. Frågan är om de är villiga att betala.
Främst oroar sig Ola Sandberg för att många jordbrukare ska lägga ner verksamheten på gårdarna, eller åtminstone göra sig av med djuren
– Jag är illa rädd att vi kommer att mista en hel del av den inhemska produktionen om det fortsätter i den här riktningen. Jag känner jordbrukare som lagt ner, speciellt de som har husen betalda och inte har någon som är beredd att ta över gården, säger Sandberg.
Sandberg säger att ett alternativ är att lägga bort djuren och enbart odla spannmål under den värsta krisen. Allra tuffast har de jordbrukare som gjort stora investeringar under de senaste åren.
– Det finns en otrolig seghet i den finska bonden. Men om man förlorar pengar på varje enhet man producerar blir det till slut omöjligt. Desto större jordbruk du har, desto större blir förlusten, säger Ola Sandberg.
I och med en pandemi och ett krig i Europa har vår självförsörjning och beredskap blivit högaktuell. Ola Sandberg säger att diskussionen fått något av en slagsida. Bönderna vill hjälpa till, men det är trots allt samhällets uppgift att se till att bönderna har verksamhetsförutsättningar.
– Den enskilda gården kan inte försörja folket med livsmedel om det inte finns någon ekonomi i det. Det är marknadens och politikernas uppgift. Vi kan inte göra det på talko, säger Ola Sandberg.
De österbottniska köttförädlarna höjde producentpriset och fick handeln med på noterna: "Kedjorna har ruckat på sina principer"
Producenterna kan behöva en euro mera per kilo kött.