Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motattack planeras vid Cherson – blir viktig för Ukraina: "Ukraina behöver en seger i det här kriget"

Porträtt av Ilmari Käihkö
Bildtext Ilmari Käihkö är universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Brittiska källor säger att Ukraina håller på att mobilisera trupper för en motattack i Chersonområdet. Den här motattacken är viktig för Ukraina av flera skäl, säger expert.

Sedan Ryssland tog kontroll över staden Lysytjansk i Luhanskregionen har frontlinjen inte ändrats märkvärt. Det säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

– Ryssland tog över staden men led stora förluster och har svårt att ersätta sina förluster. Samtidigt har Ukraina fått igång västerländska vapen, inte minst artillerisystemet HIMARS.

Med hjälp av det nya artillerisystemet har Ukraina kunnat anfalla viktiga ryska mål, såsom förråd och kommandocentraler. Det här har gjort det svårare för Ryssland att avancera, säger Käihkö.

Samtidigt så flyttar nu Ukraina uppmärksamheten till Chersonområdet.

– Då tvingar man Ryssland att ta styrkor från Donbass till södra Ukraina. Ryssland blir då lite splittrat.

Stegvisa framsteg har gjorts i Chersonområdet och Käihkö säger att Ukraina nu försöker isolera staden genom att förstöra broar som leder över Dneprfloden.

Motoffensiven är viktig för Ukraina av tre skäl, säger Käihkö

1. Ukraina behöver en seger

– Ukraina behöver en seger. Hittills har Ukraina inte lyckats med någon större motoffensiv. Om man nu lyckas med en i Chersonområdet ökar man moralen hos sina egna, säger Käihkö.

2. Ukraina vill visa att stödet från väst spelar roll

– Internationellt vill Ukraina visa till väst att det materiella stödet och det finansiella stödet som Ukraina fått faktiskt spelar roll, att Ukraina kan vinna.

3. Vill bryta den ryska propagandan

– Ukraina vill bryta den ryska propagandan som går ut på att Ryssland kommer att vinna kriget oavsett hur mycket vi hjälp vi ger till Ukraina och hur mycket motstånd Ukraina gör.

Ukraina vill inte riskera stora förluster

Härnäst kan vi se mer av det samma, analyserar Ilmari Käihkö. Men till skillnad från Ryssland vill Ukraina inte riskera allt för stora förluster i Chersonområdet.

– Man vill mjuka upp de ryska styrkorna och sedan fortsätta österut. Så man vill inte riskera stora förluster som Ryssland gjort i till exempel Luhansk.