Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroligheter vid gränsen mellan Kosovo och Serbien – skott avlossades mot polisen

Serbiens president Aleksandar Vučić vädjade om fred, men sa också att Serbien aldrig kommer att kapitulera inför kosovansk "förföljelse", då han höll en presskonferens på söndag kväll. Här på ett arkivfoto från den 29 juli.
Bildtext Serbiens president Aleksandar Vučić vädjade om fred, men sa också att Serbien aldrig kommer att kapitulera inför kosovansk "förföljelse".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det har varit oroligt i norra Kosovo, vid gränsövergångar mot Serbien. På söndag kväll förekom där skottlossning. Kosovos regering gick med på att skjuta upp regler om id-handlingar och registreringsskyltar för att lindra spänningen.

På söndag kväll hade hundratals etniska serber blockerat vägarna mot gränsövergångarna i Jarinje och Brnjak i norra Kosovo, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I samband med protesterna ska det också ha skjutits mot polisen. Ingen skadades i skottlossningen, men polisen stängde gränsövergångarna i samband med tumultet.

Kring 50 000 etniska serber som bor i norra Kosovo, kör bilar med serbiska registreringsskyltar och använder id-kort och pass utfärdade av serbiska myndigheter. På sin sida om gränsen godkänner Serbien inte kosovanska registreringsskyltar eller id-handlingar.

Den kosovanska polisens specialstyrkor vid gränsövergången i Jarinje i september 2021, då det förekom liknande oroligheter där.
Bildtext Den kosovanska polisens specialstyrkor vid gränsövergången i Jarinje i september 2021, då det förekom liknande oroligheter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De senaste oroligheterna tog fart då regeringen i Kosovo meddelat att personer med serbiska id-handlingar måste ersätta dem med tillfälliga kosovanska dokument under sin vistelse i Kosovo. Den regeln skulle träda i kraft från den 1 augusti.

Serbiska registreringsskyltar skulle bytas mot kosovanska inom loppet av två månader.

Kosovos premiärminister Albin Kurti motiverade beslutet med att motsvarande regler gäller för kosovoalbaner som reser in i Serbien.

Införandet av de nya reglerna sköts upp

Efter möten med bland andra USA:s ambassadör i Kosovo, Jeffrey Hovenier, meddelade regeringen att man skjuter upp införandet av de nya reglerna till den 1 september. Samtidigt kräver regeringen i Kosovo att alla vägspärrar och blockader vid gränsövergångarna försvinner nu på måndag.

Det krävde också EU:s utrikeschef Josep Borrell, samtidigt som han välkomnade beslutet om att skjuta upp implementeringen av de nya reglerna.

Också Sveriges forne statsminister och utrikesminister Carl Bildt välkomnade beslutet natten till måndagen på Twitter.

"Åtmintone en paus i den potentiella krisen. Dags att återuppta försöken att lugna ner situationen. Den här gången segrade förnuftigare själar", skrev Bildt, som också agerat medlare i Balkankrisen.

På söndag kväll anklagade Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti varandra för krisen. Sent på kvällen höll Vučić en presskonferens där han vädjade om fred, men samtidigt sa han att Serbien aldrig kommer att kapitulera. Enligt honom kommer Serbien "att segra" om Kosovo försöker förfölja eller döda serber.

Kosovo utropade självständighet från Serbien 2008, men Serbien har inte erkänt Kosovos självständighet.

Källor: AFP, Reuters