Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stigma kring apkoppor oroar hbtqi-gemenskapen – drar paralleller till hiv och aids

Från 2022
En demonstrant håller en skylt med texten "Pox Vax now" under demonstration då över hundra aktivister samlades på Foley Square för att kräva att de federala och delstatliga regeringarna vidtar omedelbara åtgärder för att göra vaccinet mot apkoppor tillgängligt för alla som riskerar att smittas, så som HBTQIA-personer och sexarbetare.
Bildtext En demonstrant håller en skylt med texten "Pox Vax now" för att kräva vaccin mot apkoppor för alla som riskerar att smittas. Enligt virolog Olli Vapalahti är det viktigt att skyda utsatta grupper, som till hög grad är homosexuella och bisexuella män.
Bild: Karla Coté / SOPA Images / Shutterstock / All Over Press

Apkoppor drabbar främst män som har sex med män. Den här gruppen rekommenderas minska på antalet sexuella kontakter för stunden, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Det här har väckt diskussion om hur vi pratar om viruset.

Apkoppor kan smitta vem som helst, men trots det har främst män som har sex med män blivit smittade.

Kritiker debatterar om viruset kan kallas för en könssjukdom, och hur diskussionen om apkoppor kan stigmatisera homosexuella och bisexuella män. Många anser att historien upprepar sig själv, då minnet om hiv- och aidskrisens rapportering finns kvar.

– Det är främst män som har sex med män som har blivit smittade, men det kan självklart också smitta till kvinnor och barn, säger Olli Vapalahti, professor i virologi.

HUS överläkare Asko Järvinen har sagt att viruset kan ses som en ny slags könssjukdom. Vapalahti förstår att det kan leda till stigmatisering, men han menar att det inte är viktigt att fokusera på ordval.

– Det är onödigt att fokusera på semantiken. Jag tycker vi ska fokusera på det väsentliga, alltså att stoppa smittspridningen.

Stigma från hiv- och aidskrisen lever kvar

Medier har fått kritik för att använda bilder på svarta personer som har apkoppor, vilket kan anses vara diskriminerande. WHO-chefen Tedros skrev på Twitter att "stigma och diskriminering kan vara lika farligt som ett virus". Han bad människor se över sitt beteende för att minska på stigmat i samband med apkoppor.

Många har varit rädda att apkopporna blir som hiv, som under 1980 och 1990-talet fick stämpeln att vara ett virus som sprids mellan homosexuella personer. Det här fick konsekvenser för hbtqi-gemenskapen som kan ses än i dag, menar Oscar Ohlis, styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland.

– Vi som är homosexuella har fått lära oss att hiv är den värsta sjukdomen man kan få, även om man i dag kan leva normalt med medicinering.

Man i ljusa kläder står framför ett träd
Bildtext Enligt Oscar Ohlis, styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland, kunde man uppmana alla att se över sina sexuella kontakter.
Bild: Inez Kjellman / Yle

WHO rekommenderade under sitt pressmöte förra veckan att homosexuella och bisexuella män begränsar sina sexuella partners. Det har fått kritik av många i hbtqi-gemenskapen.

– Det är kanske lite att överdriva. Man skulle kunna uppmana alla som har många sexuella kontakter att se efter sitt beteende för att stoppa smittspridningen, säger Ohlis.

Virolog: Vi måste agera nu

Olli Vapalahti säger att det är viktigt att skydda utsatta grupper, som i det här fallet i stor utsträckning är homosexuella och bisexuella män. Därför är det viktigt att rikta åtgärder till dem för att stoppa smittspridningen.

Viruset smittar inte enbart under sex. Det smittar via långvarig närkontakt mellan människor. Apkoppor kan alltså smitta vem som helst.

För att stoppa apkopporna från att sprida sig kan man hålla distans. Vaccin är också ett alternativ, men det vaccin som finns tillgängligt just nu ger biverkningar. Virolog Olli Vapalahti säger att det i nuläget inte är etiskt att dela ut det vaccinet till ett virus som ger lindriga symptom.

– En ny, bättre version av vaccinet har nu godkänts av EU och förväntas också komma till Finland. Då vaccineras riskgrupperna först.

Det allra viktigaste är enligt Vapalahti att agera nu, och inte när viruset hunnit sprida sig ännu mer.

Problematiken jämförs med coronaviruset

Det var redan tidigare i juni aktuellt att ändra namnet på apkoppor, men namnet ändrades inte.

– Det har diskuterats om att ändra namnet, men också där tycker jag att semantiken är onödig, säger Vapalahti.

Många har jämfört problematiken kring apkopporna med coronaviruset, som började i Kina. Då ökade hatbrott och hatretorik mot personer med sydöst- och östasiatiskt ursprung. Donald Trump twittrade ordet #chinesevirus, vilket resulterade i att antiasiatiska inlägg sköt i höjden.

Oscar Ohlis efterlyser en bredare rapportering.

– Det är klart att man ska vara ärlig och säga som det är – att det främst smittar mellan män som har sex med män. Men det kan också nämnas att det inte begränsar sig till den gruppen.