Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yngre åldersgrupper får fjärde vaccindosen i Österbotten: "Nu är vårdpersonalen tillbaka från semestern"

Hand med plasthandske håller i ett coronavaccin.
Bild: FDVOLGA / Mostphotos

Från och med nästa vecka kommer man i Österbotten att börja ge fjärde dosen vaccin åt över 60-åringar. Antalet coronasmittade stiger i stadig takt och chefsöverläkare Peter Nieminen säger att vi måste komma ihåg att det inte är en helt ofarlig sjukdom.

Redan i våras började man dela ut den fjärde dosen vaccin åt äldre och riskgrupper, nu kommer också den fjärde dosen att börja delas ut till yngre åldersgrupper.

– De som bor på boende eller får hemvård har vaccinerats rätt så omfattande redan på våren, säger Peter Nieminen som är chefsöverläkare för Österbottens välfärdsområde.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gick tidigare i sommar ut med att man skulle börja vaccinera yngre åldersgrupper med den fjärde dosen redan i juli. Det kom som en överraskning för hälsovården i Österbotten.

– Tanken var från början att de skulle börja vaccinera från och med hösten, men sedan kom det hastigt mitt i semestertiden att man skulle kunna börja vaccinera tidigare, säger Nieminen.

En man i svart jacka står i en korridor.
Bildtext Peter Nieminen säger att det är på grund av semestertiden som man inte har börjat vaccinera tidigare.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

I Österbotten var det svårt att få tillräckligt med personal för att börja på med vaccineringen tidigare.

– Vårdpersonalens semestrar var i full rullning, man skulle ha behövt avbryta semestrar för att få det att lyckas.

Nieminen säger att en stor del av personalen kommer tillbaka från semestrarna nästa vecka. Då kommer vaccineringen av friska personer över 60 år att dra igång.

Bristen på personal är fortfarande ett stort problem

Trycket på vården är stort, och bristen på vårdpersonal och vikarier gör det svårt att få det att gå ihop.

– Det är tusentals som ska vaccineras med fjärde dosen och samtidigt vaccinerar man fortfarande andra och tredje dosen, det är stora mängder som kräver stora resurser, säger Nieminen.

Enligt Nieminen har man blivit tvungen att ta vårdare från andra områden för att täcka vaccinbehovet.

– Om man inte vill att annan hälsovård ska bli haltande skulle det behövas vikarier, flera hjälpande händer helt enkelt.

Allt fler smittade i Österbotten

Antalet smittade har ökat under sommaren, en av orsakerna kan vara spridningen av den nya coronavarianten Omikron BA.5.

– Varianten smittar enklare än tidigare varianter men orsakar inte en lika allvarlig sjukdomsbild för de flesta, säger Nieminen.

Den nya variantens symtom liknar allt mer en vanlig förkylning. Lukt- och smaksinnet försvinner inte heller lika ofta som med de tidigare varianterna.

Nieminen säger att de vacciner vi har i bruk nu fungerar mycket bra för att förhindra svåra symtom, men skyddet för att bli smittad ligger ungefär på 50–50.

En annan orsak till den ökade mängden smittfall kan vara en evenemangfylld sommar.

– Risken är stor att bli smittad om massor med folk träffas på ett ställe och umgås under en längre period, säger Nieminen.

Det finns dessutom ett stort mörkertal i antalet smittade eftersom många endast testar sig med hemmatest. Nieminen säger att han förstår att alla, inklusive han själv, är trötta på coronan, men det är inte över än.

– Vi måste ändå komma ihåg att det inte är en helt ofarlig sjukdom. Speciellt de som tillhör riskgrupper bör vara extra försiktiga.

Mika Salminen från THL har sagt att covid-19 inte ska klassas som en allmänfarlig smittsam sjukdom i Finland. Nieminen håller med och säger att vi måste lära oss leva med coronaviruset.

Framtiden är ändå oklar och Nieminen säger att han skulle behöva en kristallkula för att kunna förutspå hur coronasituationen kommer att utvecklas. Förväntningarna är att läget kommer att lugna ner sig.

– Troligtvis går vi mot allt lindrigare varianter eftersom det är den normala evolutionen av virus.