Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Juli var varm och regnig speciellt i norr – Borgå fick flest dagar med högsommarvärme

Från 2022
En person i en gul regnrock går på en regnig gata.
Bild: Anni Ågren / Lehtikuva

Meteorologiska institutet har kommit med statistik för julivädret i år. I väst höll sig temperaturen till genomsnittet, medan det var varmare än vanligt i landets östra och norra delar.

Enligt Meteorologiska institutet har juli månads medeltemperatur varierat mellan cirka 18 grader i landets södra och sydöstra delar till cirka 13 grader i nordvästra Lappland.

Största temperaturavvikelsen uppmättes i Utsjokiområdet, där medeltemperaturen var cirka två grader högre än genomsnittet från referensperioden 1991–2020.

Juli var ganska varm och i 16 dagar dagar uppmättes högsommarvärme, alltså temperaturer över 25 grader, någonstans i Finland.

Flest dagar med högsommarvärme observerades i Borgå och i Heinola. Där var temperaturen över 25 grader i 10 dagar i juli.

Månadens högsta temperatur på 32,3 grader uppmättes i Uleåborg första juli. I juni var månades högsta temperatur 32,9 grader.

I Salla uppmättes månadens lägsta temperatur på 2,2 grader. Den lägsta uppmätta temperaturen var på den högsta nivån sedan 1959, meddelar vädermyndigheterna.

Varierad nederbörd i landet – rekordmängd regn i Enare

Även nederbörden ledde till ny rekordstatistik. Vid Saariselkä i Enare regnade det 213,4 millimeter i juli, vilket var den högsta månatliga nederbörden i stationens 46-åriga historia.

Överlag fanns det ändå många lokala variationer i mängden nederbörd i juli. I södra delen av landet och i Norra Österbotten regnade det mindre än vanligt, medan det i Mellersta och Norra Lappland regnade klart mer än vanligt.

Nästan 50 000 markblixtar observerades i juli. Det här var cirka 10 000 blixtar mindre än genomsnittet.