Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera saker ska gå fel för att bristen på el ska bli verklighet: "Vi får hoppas på en mild och blåsig vinter"

Bild från området av ett kärnkraftverk.
Bildtext Huvudrollen i historien om risken för elbrist innehas av den tredje kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto. Den skulle ursprungligen tas i bruk 2009 men i nuläget är tanken att den fungerar som den ska i december i år.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Varningarna för en möjlig elektricitetsbrist om det blir en tidig, kall vinter ska tas på allvar, men bristen är inte oundviklig. Det säger Fingrids vd Jukka Ruusunen.

Under sommaren har flera aktörer valt att varna för att kommande vinter medför en risk för att det kan uppstå dagar då elektriciteten i Finland inte räcker till. På veckoslutet kom den mest konkreta varningen hittills, då experter spekulerade i att mataffärer kan tvingas stänga tillfälligt om vissa förhållanden uppfylls.

Energidirektörer har upprepade gånger sagt att även om elbristen är osannolik så är det en reell risk.

Orsaken kan ses som tudelad – dels innebär sanktionerna mot krigsmakten Ryssland att elektricitet vi tidigare importerat österifrån fallit bort.

Därtill är eventuella nya förseningar av den tredje kärnkraftsreaktorn i Olkiluoto ett orosmoment.

Den kommersiella produktionen vid Olkiluoto 3 ska enligt planerna inledas i december, men om ytterligare en försening inträffar kan det vara den första ingrediensen i en besvärlig cocktail.

Om alla dominobrickor faller...

Om Olkiluoto 3 försenas till nästa år, om det blir en smällkall och vindfri vinter redan i december, och om grannländerna kring Östersjön stramar åt sin elexport eller får problem med produktionen, då kan det bli brist på el i Finland.

Enligt Jukka Ruusunen, vd på Fingrid som sköter om stamnätet för el, har planen varit att Olkiluoto 3 ska ersätta den el-import som tidigare kom från Ryssland.

Fingrids vd Jukka Ruusunen pratar.
Bildtext Jukka Ruusunen är vd på Fingrid.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

– Importen på 1300 megawatt från Ryssland saknas, och Olkiluoto 3 ska generera 1600 megawatt, så det motsvarar ganska exakt bortfallet, säger Ruusunen.

Då exporten av el har diskuterats i Sverige, och produktionen i Baltikum, Polen och Tyskland är ett frågetecken, är det möjligt att tillgången på importerad el också är begränsad.

Själva bristen inträffar därför i en situation där vi plötsligt behöver mer elektricitet än vanligt – till exempel om det blir en smällkall dag tidigt i december innan Olkiluoto 3 införlivats i ekvationen – samtidigt som det inte blåser, vilket innebär att vindkraften inte kan hjälpa, och inte grannländerna heller.

Nu om någonsin gäller det att köpa ved om man kan elda hemma

― Jukka Ruusunen

Jukka Ruusunen påpekar att det ju inte alls är säkert att en sådan situation uppstår. Men han hoppas ändå att sommarens varningar kan få folk att fundera över sin elkonsumtion, och förbereda sig på "det värsta".

– Nu om någonsin gäller det att se över sin elanvändning, nu om någonsin gäller det att köpa ved om man kan elda hemma, säger Ruusunen, men fortsätter med att påpeka:

– Det kanske inte blir extra kallt, och kanske det blåser mycket. Vi får hoppas på en mild och blåsig vinter, eller hur?

Kesko: Vi kan minska på vår förbrukning om det behövs

På veckoslutet konstaterade Lauri Kulonen, beredskapsansvarig vid dagligvaruhandelns intresseorganisation PTY, att om elbristen realiseras kan det om det riktigt kniper bli aktuellt för mataffärer att stänga sina dörrar tillfälligt.

Antti Kokkonen, chef för byggnadsteknik på Kesko, vill ändå ta ett steg tillbaka, och säger att först ska man fundera på sätt att förebygga den eventuella elbristen. För det är han övertygad om att vi kan klara av.

– De allra flesta av våra butiker är utrustade med toppmoderna energisystem som gör det möjligt för oss att styra vår elförbrukning i kritiska situationer, förklarar Kokkonen.

– Vi kan tillfälligt till exempel minska på belysningen, minska på temperaturen i butiken och liknande. På så vis kan vi bidra till att minska på trycket på elnätet, säger Kokkonen, och tillägger att Kesko har över tusen affärslokaler.

Kokkonen anser att om alla delar av samhället – andra handelskedjor men också andra näringsgrenar och privatpersoner – samarbetar och förbereder sig så gott det går på att elen för en stund kan bli en bristvara, så kan vi till och med avvärja bristen och klara oss utan problem.

Vindkraftverk.
Bildtext Vindkraftsparken i Jouttikallio norr om Seinäjoki. Mycket tack vare vindkraften kommer Finland nästa år att för första gången producera lika mycket elektricitet som vi använder.
Bild: OX2. Mikko Havusela.

Fingrid: Vi närmar oss självförsörjning

Om vi blickar förbi inkommande vinter så är Finlands energipolitiska framtid en av Europas ljusaste.

Vi står nämligen på tröskeln till att bli självförsörjande när det gäller elproduktion.

– Redan nästa år, då Olkiluoto 3 är klart och några andra projekt ros i hamn, så kommer vi att för första gången att producera så mycket el vi använder i Finland, berättar Jukka Ruusunen.

Kruxet är fortfarande att vi sannolikt inte kommer producera den exakt då som vi behöver den. Fortfarande kommer en del import alltså att behövas. Men i bokföringen för 2023 kommer det att stå att vi använde lika mycket el som vi producerade, vilket är stora nyheter, enligt Ruusunen.

– Men vi har ännu en bit att gå innan vi blir helt självständiga kring elen, påpekar han.