Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Anställ fler löneräknare och betala ersättningar", kräver facken av Helsingfors – upp till tusen anställda har fått fel summa eller helt blivit utan lön sedan våren

Från 2022
Uppdaterad 01.08.2022 15:24.
Pengar överräcks från en hand till en annan.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Fackförbunden OAJ och JHL hotar nu med hårdare åtgärder, om Helsingfors stad inte betalar rätt löner till sina anställda. Upp till tusen anställda har fått fel lön. Enligt borgmästaren kan problemen fortsätta i månader.

Problemen med löneutbetalningen började i våras, då staden tog i bruk ett nytt datasystem.

Upp till tusen anställda har påverkats av löneutbetalningsproblemen, och antingen fått för lite eller för mycket lön, eller helt blivit utan lön. Helsingfors stad är Finlands största arbetsgivare.

Enligt fackförbunden har de drabbade anställda tvingats förlita sig på krediter och snabblån för att klara av vardagen. Fackförbunden skriver att Helsingfors hela tiden bryter mot både lagen och tjänste- och kollektivavtalet.

– Problemen är under inga omständigheter löneräknarnas fel. De gör ett utmärkt jobb under press för att reda ut röran, men de kan inte göra underverk när själva systemet inte fungerar. Helsingfors stad måste omedelbart anställa fler löneräknare så att arbetstagarna får sina löner, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto och JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

"Vi underskattade arbetet", säger Helsingfors

JHL ifrågasätter varför det gamla löneutbetalningssystemet inte behölls som reservsystem.

– Vem eller vilka beslutade om anskaffningen av det nya lönebetalningssystemet och med vilka villkor? frågar Niemi-Laine.

Personalchef Nina Gros säger att det varit besvärligare än tänkt att ta i bruk det nya systemet.

– Vi underskattade arbetet och lyckades inte förutspå vilka problem som kunde uppkomma. Vi har nu lagt fler resurser på att lösa problemen, men det tar en stund innan arbetet börjar synas, säger Gros, och intygar att problemen kommer att utredas.

Facken hotar med hårdare åtgärder

Förra veckans onsdag bedömde stadens borgmästare Juhana Vartiainen att löneutbetalningsproblemen kan fortsätta ännu i flera månader.

Enligt facken räcker det inte längre att beklaga problemen.

– Beslutsfattarna måste omedelbart se till att lönebetalningen sätts i skick. Det har redan gjorts brottsanmälningar och begäranden om tillsyn i frågan, och fortfarande väntar arbetstagare på sina löner, säger ordförandena.

OAJ och JHL hotar också med att börja förbereda tuffare åtgärder ifall problemen fortsätter.

De kritiserar också att staden har köpt in konsulttjänster.

Helsingfors har också betalat 1,8 miljoner euro till konsultföretaget Deloitte för stöd med att lösa problemen. Enligt Gros har Deloitte erfarenhet av att lösa dylika krissituationer.

– Att kasta pengar på konsulter hjälper inte när arbetstagare väntar på korrekta euromängder på sina konton. Staden måste fatta ett beslut om att utöver dröjsmålsräntorna också betala ersättning till arbetstagare och tjänsteinnehavare för de skador som härvan har orsakat, säger ordförandena.

Den här artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel
Kuntaministeri Sirpa Paatero pitää Helsingin palkanmaksun ongelmia varoittavana esimerkkinä – "Ei saa toistua hyvinvointialueilla" skriven av Tero Valtanen. Den svenskspråkiga versionen är skriven av Lukas Rusk.