Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisstyrelsen mjuknar kring tanken på brukarrum: Kunde bidra till att förebygga narkotikaproblem

Från 2022
Polisinspektör Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen i polisuniform.
Bildtext Lagstiftningen kring eventuella brukarrum måste förberedas noggrant, säger Tuomas Pöyhönen vid Polisstyrelsen. Polisen vill inte att vem som helst kan komma dit och testa droger.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Förra veckan nådde medborgarinitiativet om brukarrum gränsen på femtiotusen underskrifter. THL har tidigare stött tanken på brukarrum och nu verkar Polisstyrelsen också vara med på noterna.

Att testa inrätta övervakade brukarrum för personer som använder droger kunde vara en bra ide, säger polisinspektör Tuomas Pöyhönen från Polisstyrelsen till nyhetsbyrån STT.

Det skulle kunna bidra till att förebygga skador orsakade av droganvändningen, förutsatt att försöket förbereds noggrant, säger Pöyhönen.

Frankrikes första konsumtionsrum för narkotika öppnade i Paris 2016.

THL rekommenderar försök med brukarrum för personer med drogberoende

År 2020 dog 258 personer till följd av drogmissbruk.

Nuvarande lag sätter käppar i hjulet för brukarrum

Brukarrum är inte möjliga enligt nuvarande lagstiftning. Narkotika är förbjudet enligt lagen och det är straffbart både att inneha och bruka narkotika. Polisen är i dag skyldig att inleda en förundersökning om de får kännedom om eller misstänker ett brott.

Enligt Pöyhönen måste man därför först utreda ändringar i lagstiftningen, innan man kan fortsätta fundera hur brukarrummen ska fungera praktiskt. Lagändringarna behöver i så fall vara så tydliga som möjligt.

Hur ska polisen reagera på de personer som befinner sig i brukarrummen? Och hur ska polisen reagera på dem som går dit och dem som kommer ut ur lokalerna? funderar Pöyhönen. Och ska polisen reagera annorlunda på dessa människor jämfört med dem som polisen stöter på som brukar narkotika på andra platser?

– Det här är en svår och utmanande fråga. Vi behöver först diskutera och se till att grunderna i lagstiftningen är på plats innan vi ser vad det innebär för samhället, säger han.

Enligt polisen ska brukarrummen också tydligt riktas enbart till myndiga personer med drogproblem.

– Polisen vill inte möjliggöra frizoner där narkotika kan användas, alltså dit vem som helst kan gå och testa narkotika, framhåller Tuomas Pöyhönen.

"Rummen borde riktas till de som använder droger intravenöst"

Brukarrum har funnits i olika europeiska städer sedan 1980-talet. Just nu finns det ungefär ett 90-tal brukarrum i världen.

Enligt THL skulle brukarrum kunna nå de mest marginaliserade personerna som missbrukar droger och öka möjligheten att hjälpa dem ur missbruket.

Annuska Dal Maso, chef för A-Klinikstiftelsen och en av författarna till medborgarinitiativet, säger att brukarrum ska riktas till de personer som använder droger intravenöst.

– I det skedet, när en person injicerar droger, är hen redan djupt i missbruket. En sporadisk droganvändare injicerar inte droger, säger Dal Maso.

Ett brukarrum i Paris med stålar uppradade vid var sitt bås.
Bildtext Annuska Dal Maso från A-Klinikstiftelsen säger att personalen vid brukarrum också kunde ingripa vid eventuell narkotikahandel.
Bild: IAN LANGSDON/EPA-EFE/All Over Press

Dal Maso säger att det är en ganska lågsökt teori att tro att människor skulle testa droger första gången genom att injicera dem i ett brukarrum. Sådana tendenser har man inte sett i andra länder, säger hon.

– Det handlar inte om vilda västern och vi pratar inte om helt obildade människor.

A-Klinikstiftelsen stöder ett försök med brukarrum i Finland.

Polisen vill gärna rikta resurserna annorlunda gällande narkotika i landet

Polisinspektör Tuomas Pöyhönen säger att det skulle vara bra om polisens resurser kunde riktas mera till att förhindra distribution och import av narkotika än till att utreda narkotikabrott bland personer som missbrukar droger.

– Men det finns ingen enkel lösning. Om det funnits en så skulle den säkert ha tagits i bruk vid det här laget.

Källa: STT