Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finländska produktionsbolag med bakom Emmy-nominerad dokumentär – se den på Arenan

Från 2022
Uppdaterad 01.08.2022 16:59.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finländska produktionsbolag finns bakom dokumentärfilm som konkurrerar om Emmy-pris för tv-program i USA. "Vatten är liv – Standing Rocks kvinnor" finns att se på Yle Arenan i ytterligare ett par veckor.

Dokumentären "End of the Line – The Women of Standing Rock" är med och tävlar om det ansedda tv-priset Emmy i USA. Filmen handlar om kvinnor i Lakota-folket och deras kamp mot en oljeledning och tävlar i klassen för dokumentärfilmer.

Bakom filmen finns två finländska produktionsbolag, Solar Films och Playart Productions, och den har redan tidigare fått flera internationella utmärkelser. Bland producentbolagen finns också amerikanska Red Queen Media.

Dokumentären hade tv-premiär på kanalen Al Jazeera English i november 2021. I USA har den visats av kanalen Fuse, vilket möjliggjorde Emmy-nomineringen. Filmen har också visats på filmfestivalen DocPoint i Finland och på flera internationella festivaler.

Producenten Sophia Ehrnrooth från Playart Productions konstaterar i ett pressmeddelande att filmen har lärt henne mycket om mod och om att övervinna sig själv.

"I striden om vattnet vid Standing Rock var det kvinnorna som först klev upp på barrikaderna och sen följde männen efter", säger Sophia Ehrnrooth.

"En jättestor grej"

– Det här är tv-världens Oscar-nominering. Det är en jättestor grej, säger Jukka Helle, vd på Solar Films, till Yle Uutiset.

Förutom finländska producenter har filmen också ett par andra kopplingar till Finland. Ville Tanttu står för filmmusiken tillsammans med Neil Kring och en av två klippare är Joona Louhivuori.

"End of the Line – The Women of Standing Rock" – eller "Vatten är liv – Standing Rocks kvinnor", som den heter på svenska – finns att ses på Yle Arenan fram till den 20 augusti.

Källa: Pressmeddelande, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades kl. 16.59 med citat av Jukka Helle och uppgifter om övriga finländska kopplingar.