Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spjutkastarna inledde U20-VM – ansatsen vållade problem men Emilia Karell och Vivian Suominen gick till final

Emilia Karell kastar spjut.
Bildtext Emilia Karell slutade på tionde plats i kvalet.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Både Emilia Karell och Vivian Suominen hade en del problem i spjutkvalet i U20-VM men båda fixade en finalbiljett. Karell kastade 52,19 i kvalet och Suominen 48,83.

U20-VM i friidrott körde igång i Colombia i dag och först ut i hetluften var spjutkastarna. För Finlands del inledde Emilia Karell från Sjundeå IF och HIFK:s Vivian Suominen mästerskapet.

Kvalgränsen var satt till 54,50 och de tolv bästa kastarna får göra upp om medaljerna i finalen. Varken Karell eller Suominen klarade kvalgränsen men deras kast räckte till för en finalbiljett.

Karell, som har ett personligt rekord på 54,04, inledde kvalet med 52,19 och följde sedan upp med två ogiltiga kast.

– Första kastet var bra, det andra också men jag fick inte ansatsen att fungera. Stegmärket var inte riktigt rätt, precis som också i tredje kastet, säger Karell i ett pressmeddelande.

"Allt är nytt för mig"

Efter det tredje och sista kastet blev det några nervösa minuter för Sjundeåkastaren då kvalet skulle avslutas – men hennes godkända kast gav till slut en tionde plats.

Karell gör sitt första mästerskap och får nu se fram emot finalen som avgörs under natten till onsdag.

– Allt är nytt för mig men det var roligt att kasta här och att ta en finalplats, säger hon.

Suominen kom inte riktigt upp sin normala nivå i kvalet men tog sig vidare som sista dam. Suominens längsta kast mätte 48,83.

– Det är kul att jag tog mig till final. Jag hade problem med ansatsen men annars kändes kroppen och benen bra, säger hon.

Endast tre kastare klarade kvalgränsen. Regerande världsmästaren Adriana Vilagos var bäst med 58,87. Momoko Tsuji (56,07) och Mckyla van der Westhuizen (54,92) kastade också över kvalgränsen.

Diskussion om artikeln