Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Öst och väst är överens om att kärnvapenkrig är en dålig idé, men "vi är bara ett missförstånd ifrån förintelse"

Kärnprovsprängningen "Castle Bravo" vid Bikiniatollen.
Bildtext En amerikansk kärnprovsprängning vid Bikiniatollen år 1954.

Det kärnvapenhot vi ser nu har vi inte sett sedan kalla krigets dagar, konstaterade FN:s generalsekreterare när en konferens som markerar icke-spridningsavtalet för kärnvapen inleddes i New York.

Vart femte år hålls en konferens för att påminna om icke-spridningsavtalet för kärnvapen. Förra gången samlades man år 2015, men 2020 blev det konferensen uppskjuten på grund av coronapandemin. Sedan dess har hotet inte minskat.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres pekade på Rysslands krig i Ukraina, spänningar på Koreahalvön och i Mellanöstern och konstaterade att han befarade att kriser "med en underton av kärnvapen" kan eskalera.

– I dag är mänskligheten bara ett missförstånd, en missräkning från en förintelse med kärnvapen, sa Guterres i FN-högkvarteret i New York vid inledningen av den tionde uppföljningskonferensen efter fördraget om icke-spridning av kärnvapen (NPT).

– Vi har haft otrolig tur hittills. Men tur är ingen strategi. Inte heller är det ett skydd mot geopolitiska spänningar som kokar över till en kärnvapenkonflikt, tillade Guterres.

Antonio Guterres håller tal i FN:s stora sal. Han syns i talarstolen och i närbild på två stora skärmar på ömse sidor om FN-emblemet på väggen ovanför presidiet.
Bildtext FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade för kriser "med en underton av kärnvapen" vid NPT-fördragets tionde uppföljningskonferens i FN-högkvarteret i New York på måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Får aldrig utkämpas"

Fördraget om icke-spridning av kärnvapen undertecknades år 1968 för att hindra spridningen av kärnvapen utanför de "officiella kärnvapenstaterna" som hade kärnvapen före den 1 januari 1967. De fem länderna – USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland – är också permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd.

På måndagen kom USA, Storbritannien och Frankrike med ett gemensamt utlåtande om att ett "kärnvapenkrig kan inte vinnas och får aldrig utkämpas".

"Efter Rysslands oprovocerade och olagliga anfallskrig mot Ukraina uppmanar vi Ryssland att upphöra med sin ansvarslösa och farliga kärnvapenretorik", hette det i uttalandet.

USA:s president Joe Biden vädjade också till Ryssland och Kina att delta i nedrustningssamtal. Biden upprepade det han sagt tidigare om att USA är redo att snabbt inleda förhandlingar för att ersätta kärnvapennedrustningsavtalet New Start, som upphör år 2025.

"Finns inga vinnare"

Rysslands president Vladimir Putin markerade också måndagen med ett uttalande som tar avstånd från kärnvapenkonflikter. Han försäkrade att Ryssland följer icke-spridningsavtalets ande och bokstav.

"Vi utgår från det faktum att det inte kan finnas vinnare i ett kärnvapenkrig och det borde aldrig utlösas. Vi står för lika och odelbar säkerhet för alla medlemmar i världssamfundet", hälsade Putin i ett brev till NPT-konferensen i New York.

Källa: AFP, Reuters