Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pråmen Kaunis Veera får ett nytt liv som kulturbåt i Borgå: "Det här är en idyllisk oas där man gärna uppträder"

Några av de aktiva sitter på taket till pråmen.
Bildtext Två femtedelar av besättningen ombord på kulturbåten, Leo Kylätasku med dottern Inari samt Robin Lybeck.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Under fem kvällar i augusti får Borgåborna ta del av ett nytt kulturevenemang – levande musik vid kulturbåten en bit från Borgå centrum.

Hundar och barn, frivilliga och entusiaster. Det är liv och rörelse vid kajen i Hattula där den lätt igenkännliga 26 meter långa pråmen igen ligger förtöjd.

– Att ha båten tillbaka på sin plats här i Borgå känns nog jättebra efter den omfattande operationen med att få henne till varvet på Sveaborg för översyn, sandblästring och bottenmålning, säger Robin Lybeck.

Kaunis Veera är ett arv efter hans far Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck, som länge bland annat drev Bar Mary och ordnade massvis med bejublade konserter där.

Efter hans frånfälle är det nu nya krafter som tar hand om farkosten.

Barn och hundar vid kajplatsen,
Bildtext Här vid kajstranden möts publik och musik.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

Förutom Robin Lybeck har Emmi Valve, Aino Ikivirta och Leo Kylätasku engagerat sig som nya ägare. Alla är aktiva inom det östnyländska kulturfältet. Dessutom är Felix Lybeck med på ett hörn som kulturproducent.

– Fartyget och området är underbart och unikt. Dessutom är akustiken ombord fin och varm, säger Leo Kylätasku, som ofta övar med sin trumpet i den stora kajutan.

Under sommaren har de med hjälp av frivilliga kulturvänner röjt upp i skogen intill kajen och byggt en liten scen samt en provisorisk paviljong.

– Det här är en idyllisk oas där man gärna uppträder och ger spelningar. Ett 20-tal frivilliga har hjälpt till med båten och estraden. Här finns mycket att fixa, särskilt på Kaunis Veera, säger han.

Ombord är kajutan stor.
Bildtext Kajutan är stor och har bland annat fungerat som musikstudio. Bar Mary´s gula gatuskylt syns längst bak.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Och en hel del spelningar är nu inbokade till torsdagskvällar i augusti och september. Först ut den 11:e augusti är Felix Lybeck med sitt projekt Kuuhullu, kvällen avslutas av Rosita Luu Duo.

– Senare kommer bland annat Rinne Radio att uppträda vid kulturbåten. Inträdesavgiften är frivillig och intäkterna går till att understödja vår verksamhet och hålla båten i skick, säger Robin Lybeck.

Borgå stad har skjutit till en liten summa till kulturbåten och har också gett tillstånd till att hålla konserter vid stranden.

Robin Lybeck.
Bildtext Folk är jätteglada över att båten blev kvar i Borgå, säger Robin Lybeck.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Kaunis Veera byggdes kring förrförra sekelskiftet och var först en ångbåt, på 1950-talet blev hon en pråm och användes som husbåt åt flottare. Till Borgå kom hon i början av 2000-talet från Saimen.

– Hon har alltid varit lite av en kulturbåt för Jocke hade ofta musiker och band här över natten efter det att de hade spelat på Bar Mary eller Bar Soho, säger Robin Lybeck.

Kulturbåtsidén har gått hem i Borgå tycker han.

– På Facebook har vi cirka 350 medlemmar och massor med folk har sagt att de är jätteglada över att båten stannar i Borgå och får kulturverksamhet.

Kaunis Veera ligger i ptorrdocka.
Bildtext Kaunis Veera dockad på Sveaborg tidgare i sommar.
Bild: Robin Lybeck

Inne i kajutan finns Bar Mary's karakteristiska gula skylt bevarad som en klenod.

Förutom konserter är det tänkt att kulturbåten också kan verka som ett residens och som arbetsrum samt vara en möteslokal för föreningar.

– Vi söker nu efter lämpliga hyresgäster, men tänker inte bygga om båten till en studio, säger han.

Pråmen Kaunis Veera får ett nytt liv som kulturbåt i Borgå

5:11

Diskussion om artikeln