Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar

Yle svarar: Den finlandssvenska musiken har sin givna plats i Yle Vega

Från 2022
Insändare
Bild: Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Hufvudstadsbladet, Österbottens Tidning och Vasabladet 2.8.2022.

K-G Backholm beskriver i en insändare (HBL 1.8, VBL och ÖT 29.7) hur han upplever Yle Vega idag: en kanal där ord, musik och repriser flödar från tidig morgon till midnatt.

Backholm har helt rätt i att Yle Vega är en flödeskanal där vi sänder direkt från morgon till kväll. Merparten av innehållet är nyproducerat. I Yle Vegas sändningar varvas intervjuer och diskussioner med inslag och musik – vi uppfattar alltså varken musiken eller pratet som utfyllnad, utan som viktiga delar av helheten på kanalen. Den här formen av radio uppskattas av framför allt dem som vill hålla sig ajour när det gäller nyheter, politik, kultur eller lokala händelser i Svenskfinland.

Vad gäller musikutbudet på kanalen har vi självklart ett ansvar för att lyfta fram den finlandssvenska musiken. Vi har ökat mängden finlandssvensk musik på kanalen under senaste år, och andelen finlandssvenska låtar utgör numera cirka 20 procent av vår musik.

Ett av Svenska Yles kärnuppdrag är att stärka kulturen på svenska i Finland. Då det gäller musiken innebär detta, förutom att spela musik, också att bland annat göra musikjournalistik. Det kan vara frågan om specialprogram, inslag i flödet eller en konsert på kanalen. På senare år har vi framför allt fokuserat på att lyfta fram de finlandssvenska artister som ger ut ny musik.

Vegatoppen varje torsdag är ett specialprogram där finlandssvenska artister och nyutgiven musik lyfts fram. Den klassiska kvällen på tisdagar och Lux på söndagseftermiddagar bjuder på både finlandssvenska och andra musikaliska pärlor, valda av musikredaktörer. Utöver det uppmärksammas den finlandssvenska musiken också i programmet Grönroos Garage, i de musikdokumentärer som våra redaktörer gör och i önskemusikprogrammen på kanalen: Tongåvan, Kaffekvarnen, Vega dans och de tre mycket populära regionala hälsningsprogrammen på förmiddagarna.

Den finlandssvenska musiken har sin givna plats och hörs dagligen i Yle Vega.

Unni Malmgren
radio- och tv-chef, Svenska Yle