Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trafikskyddets direktör: "Fel att bevilja undantagskörkort åt 17-åringar"

Från 2022
Ung bilförare sitter bakom ratten.
Bildtext En lagändring där alla 17-åringar skulle kunna ta körkort är på kommande. Trafikskyddet vill ändå att trafiksäkerheten noga ska utvärderas innan lagen träder i kraft.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Trafikskyddets verkställande direktör Pasi Anteroinen vill förbättra trafiksäkerheten. Minderåriga ska bara få köra i sällskap av en vuxen under de tre första månaderna, tycker han.

Mängden allvarliga trafikolyckor bland unga har igen uppmärksammats efter att tre unga liv förlorades i en krock i Nyslott under veckoslutet.

– Trafiksäkerheten bland unga är inte bättre i Finland än i andra länder i Norden. I själva verket är nivån här under medelnivån i Europa. Vi har mycket att förbättra, säger Trafikskyddets verställande direktör Pasi Anteroinen.

"Fel att bevilja undantagstillstånd"

Efter en ändring i körkortslagen år 2018 blev det möjligt för 17-åringar att söka undantagstillstånd för körkort redan som minderåriga. Godtagbara skäl att bli beviljad undantagslov är till exempel en längre väg till skola, arbete eller hobbyer.

Sedan lagändringen har Transport- och kommunikationsverket Traficom beviljat körkort åt nästan 60 000 17-åringar.

Enligt Trafikskyddets Anteroinen var det ett misstag att ge undantagstillstånd åt 17-åringar. Förändringen har i praktiken sett helt annorlunda ut än vad som lovades, menar han.

– På papper hette det att det skulle handla om omkring 5000 undantag. Nu har loven delats ut till 20 000 personer om året, och nästan alla som sökt har blivit beviljade undantagstillstånd. Vi pratar ju inte längre om något undantag. Dessutom finns det inga krav som tryggar säkerheten, säger Anteroinen till Yle.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen A-studiossa.
Bildtext Trafiksäken hotas av minderåriga i trafiken, menar Trafikskyddets Pasi Anteroinen.

"Begränsningar behövs om alla 17-åringar ska få köra bil"

Körkortslagen står inför ytterligare förnyelse. Enligt regeringens omstridda lagförslag ska alla 17-åringar kunna få körkort, inom vissa ramar, förutsatt att föräldrarna ger sitt godkännande.

Enligt Anteroinen behöver den här förnyelsen ses över noggrant.

– Förändringen skulle betyda att ännu fler 17-åringar syns i trafiken, trots att vi vet att det försämrar trafiksäkerheten. Samtidigt vet vi att trafiksäkerheten blir bättre om vi inför begränsningar till exempel när det kommer till körning nattetid och hur många som får åka med i bilen.

Anteroinen tycker att det nuvarande systemet med undantagslov skulle vara ett bra tillfälle att testa begränsningarna. Efter det skulle man kunna avgöra om det förbättrar trafiksäkerheten så pass mycket att lagförslaget kan tas vidare, säger han.

Trafikskyddet har också föreslagit att den minderåriga först skulle samla på sig erfarenhet tillsammans med en vuxen.

– Redan några månader av samkörning skulle enligt forskning ha en stor inverkan på säkerheten. I så fall skulle man få börja köra självständigt när man är säg 17 år och 3 månader gammal. Vi kunde bespara runt 40 trafikolyckor genom att göra så här, uppskattar Anteroinen.

Den nya körkortslagen skulle egentligen träda i kraft hösten 2022 men har nu fått tilläggstid. Kommunikationsutskottet har ombetts att grundligt reda ut hur trafiksäkerheten egentligen skulle påverkas om alla 17-åringar kan få körkort.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Liikenneturvan johtaja: Poikkeuslupien myöntäminen 17-vuotiaiden ajokortteihin oli virhe.