Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trots upprepade rapporter om olagliga avvisningar i grekiska vatten – Frontex nya direktör: "Vi fortsätter samarbeta med Grekland"

Från 2022
Frontex tillförordnade generaldirektör Aija Kalnaja svarar på reportrars frågor.
Bildtext Aija Kalnaja, tillförordnad generaldirektör för gränsmyndigheten Frontex vill ha fler Frontex-tjänstemän vid EU:s yttre gränser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Frontex nya tillförordnade direktör Aija Kalnaja lutar inte mot att avbryta den omtvistade samarbetsoperationen med grekisk gräns- och kustbevakning. I mitten av juli skickade Frontex en ny övervakningsdrönare till Grekland.

EU:s kust och gränsmyndighet Frontex planerar inte för närvarande att avbryta den omdiskuterade gränsoperationen med Grekland. Grekland har under de senaste åren tillämpat en ytterst strikt asylpolitik.

Den grekiska praxisen har av bland annat Human Rights Watch och otaliga mindre flyktingnätverk utpekats som olaglig eftersom asylsökande i många situationer inte bereds möjligheten att söka asyl utan skuffas ut på öppet hav.

Frontex har i flera år bistått Grekland i arbetet att övervaka gränserna. Grekland har fått pengar, övervakningsteknologi och EU-gränsvakter via EU.

Både ny chef och människorättsombud lutar mot att stanna i Grekland

Frontex nya tillförordnade direktör Aija Kalnaja säger att Frontex i nuläget inte planerar att avbryta sin gränsoperation i Egeiska havet.

Frontex har hittills endast en gång avbrutit en operation. Det inträffade i Ungern år 2021 efter att EU-domstolen slagit fast att Ungerns asylpraxis bryter mot EU:s regler.

– Vi utvärderar och går noggrant igenom de uppgifter som finns om brott mot grundläggande rättigheter i Grekland, sade Aija Kalnaja i en utfrågning i juli som hölls av Europaparlamentets särskilda Frontex-granskningsgrupp.

Den nya Frontexdirektören säger ändå att hon tror på "samarbete och på förtroende mellan Frontex och medlemsstaterna".

– Vi har en öppen dialog med de grekiska myndigheterna om den komplicerade situationen vid Greklands gränser och hur situationen kan förbättras.

– Jag måste försöka, Frontex måste försöka, att steg för steg ge stöd åt medlemsstater vid EU:s yttre gränser. Därför måste Frontex vara närvarande, sade Aija Kalnaja.

Också Jonas Grimheden, som är ombud för grundläggande rättigheter på Frontex, gör bedömningen att det är bättre att stanna kvar i ett medlemsland och ha övervakande tjänstemän på plats.

– Under det senaste året kan jag inte säga att den grekiska praxisen (gällande respekt för asylsökandes rättigheter) har blivit bättre och i slutändan kan jag föreslå att Frontex generaldirektör borde avbryta operationen. Men: om vi vill se till att de grundläggande rättigheterna ska följas kan effekten bli den motsatta, säger Jonas Grimheden i en intervju för Svenska Yle.

Jonas Grimheden säger att Frontex och särskilt hans team av människorättsobservatörer kan följa med läget och påverka asylsökandes rättigheter bäst om Frontex är med i en operation.

Jonas Grimheden är ombud för grundläggande rättigheter på EU:s gränsmyndighet Frontex.
Bildtext Frontex ombud för grundläggande rättigheter Jonas Grimheden vill se flera människorättsobservatörer vid EU:s yttre gränser.
Bild: Frontex

Det har riktats kritik mot att Frontex ökar sin närvaro vid särskilt problematiska gränsavsnitt.

– Hittills har fler Frontex-tjänstemän inte lett till färre kränkningar av asylsökandes rättigheter, påpekade Tineke Strik, nederländsk parlamentariker från den gröna gruppen under Europaparlamentets granskningsgrupps Frontex-utfrågning i juli.

Strik hänvisar till otaliga rapporter från mediehus och människorättsobservatörer de senaste åren om att Frontex vänt ryggen när flera medlemsstater avvisat asylsökande utan att de getts möjligheten att söka asyl.

Europaparlamentariker Tineke Strik står framför en blå EU-affisch.
Bildtext Tineke Strik från Europaparlamentets gröna grupp hörde till de politiker som var med om att etablera EU-parlamentets Frontex-granskningsgrupp år 2021.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Också EU-kommissonen flaggar för att Grekland måste upp till bevis att de följer de grundläggande rättigheterna i sin gränsbevakning – annars kan Grekland gå miste om EU-pengar.

– Om trovärdiga rutiner inte införs som visar att Grekland följer regelverket kan vi inte betala fondmedel ur EU-budgeten, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson till Sveriges radios Studio 1 i fredags (citatet vid 13:45).

Kritisk rapport fick direktör på fall, men rapporten är hemlig

Det har stormat länge kring EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex för att myndigheten inte tagit itu med olagliga avvisningar av migranter.

Fabrice Leggeri, direktär för Frontex, står framför en bild med Frontex emblem.
Bildtext Fabrice Leggeri avgick som generaldirektör för Frontex i april 2022 efter att en EU-rapport lade fram alltför betungande bevis mot Frontex ledning.
Bild: EPA

I april tvingades Frontex generaldirektör Fabrice Leggeri avgå efter att en EU-rapport slog fast att Frontex tillåtit olagliga avvisningar av migranter bland annat i Grekland.

Rapporten, författad av EU:s myndighet för bedrägeribekämpning OLAF, är hemlig.

OLAF:s presstjänst meddelar per mejl till Svenska Yle att rapporten är hemlig av sekretesskäl.

I slutet av förra veckan rapporterade bland annat Der Spiegel och Le Monde att de via en informationsläcka fått ta del av den 129-sidor långa rapporten.

EU:s antikorruptionsbyrå OLAF slår fast att Frontex medvetet försökte sopa igen alla spår som visade att Frontex gränsvakter varit medvetna om att grekisk kustbevakning brutit mot EU:s regler då de skuffade ut migranter bort från grekiska vatten.

OLAF:s rapport slår också fast att EU-skattemedel använts för att förverkliga olagliga avvisningar, så kallade pushbacks.

Frontex och gränsbrotten - Spela upp på Arenan