Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Stigmat är värre än syfilisen", säger experter – syfilisfallen har ökat i Finland

Från 2022
Ett bildkollage av flera händer som pekar finger mot ett ansikte ihopklippt av bilder på flera olika ansikten.
Bildtext Stigma och missuppfattningar kring könssjukdomar är värre än själva insjuknandet.
Bild: Yle/Harto Hänninen

Antalet syfilisinfektioner har ökat i Finland, men det handlar inte om en epidemi. Det som man däremot bör vara extra varsam med är stigmat kring könssjukdomar, säger experter till Svenska Yle.

Under årets första halvår har drygt 200 syfilisinfektioner registrerats till infektionsregistret vid Institutet för hälsa och välfärd. Det är mer än under hela fjolåret sammanlagt.

Eija Hiltunen-Back är specialist på sexuellt överförbara sjukdomar vid Helsingfors universitetssjukhus. Hon säger att statistiken ger en förenklad bild av verkligheten.

– En del av ökningen av fall kan vara alldeles verklig, men i vår syfilisstatisik registreras också smittor som inte längre är aktiva och smittsamma. Syfilis är en sådan sjukdom att om man en gång har insjuknat, så lämnar den ett sorts märke av insjuknandet i blodet. Varje gång man testas för könssjukdomar efter det så syns alltså syfilis i resultaten, säger Hiltunen-Back.

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Finland. Fler än 16 000 fall registreras årligen och antalet har också ökat årligen sedan nästan 30 år tillbaka.

"Det vanligaste symtomet är att du inte märker något alls"

Kondomanvändning och regelbundet testande brukar nämnas som de viktigaste faktorerna för att skydda sig mot könssjukdomar, men det ger en förenklad bild av verkligheten, säger Patricia Thesleff, sexualterapeut.

– Det som folk egentligen skulle behöva veta är hur könssjukdomar egentligen smittar, och det är genom kontakt mellan kön och slemhinna. Slemhinnor finns i könsorganen, rumpan, öronen, näsan, ögonen och munnen, säger Thesleff.

Över hälften av Finlands befolkning kommer ha en könssjukdom under sina liv. Man är knappast ensam

sexualterapeut Patricia Thesleff

Att endast fokusera på kondomanvändning som preventivmedel är att lägga fokuset på penetrerande sex, fast könssjukdomar kan spridas på många andra sätt.

– De vanligaste symtomen är också bra att känna till, och de flesta vet kanske inte att det vanligaste symtomet är att du inte känner eller märker att något alls. Men det betyder inte att du inte är smittad, eller att du inte kan smitta andra, säger Thesleff.

Så här kan syfilis se ut

Syfilis smittar vid oskyddat penetrerande och oralt sex. Den kan också smitta från mamma till foster. Medfödd syfilis kan leda till att fostret eller barnet dör eller får bestående skador.

Om sjukdomen inte behandlas kan de smittade flera år efter smittillfället få olika förändringar i blodkärl eller benvävnad, eller olika symtom i det centrala nervsystemet. Syfilissmitta kan verifieras med ett antikroppstest 3–4 veckor efter att man blivit smittad.

Önskar minskat tabu kring könssjukdomar

Patricia Thesleff säger att hon brukar dra paralleller mellan tandläkarbesök och könssjukdomstest – det lönar sig att gå på kontroll med jämna mellanrum, bara för att kolla att allt är okej med den egna kroppen.

– Det lever kvar ett stigma för att du fått den via könsumgänge, så det upplevs kanske som pinsamt och privat. Det här är ännu tabubelagt, säger Thesleff.

Hon säger att ett steg mot att minska tabun kring könssjukdomar skulle vara att tala om saken med sina vänner. Över hälften av Finlands befolkning kommer ha en könssjukdom under sina liv. Man är knappast ensam, säger Thesleff.

Patricia Thesleff och Anna Kolster-Weckström
Bildtext Patricia Thesleff skulle gärna se mera kunskap och mindre fingerpekande när det kommer till könssjukdomar.
Bild: Niki Strbian Photography

Många uppdaterar sina sociala medier när de fått covid-19 för tredje eller fjärde gången, men Thesleff påpekar att ingen meddelar när hen har klamydia eller ber om stöd för herpes.

– Det handlar om helt vanliga virus och bakterier som bara smittar på ett visst sätt. Könssjukdomar är något vi har och något vi får leva med, säger hon.

På 1980- och 1990-talet var stereotyperna och stigman aids stor, och paralleller har dragits mellan hiv och apkoppor. Hur mycket har situationen egentligen förändrats på 30 år?

– Någonting som vi var bra på då och tyvärr fortfarande är väldigt bra på, är att varna och måla upp riskbilder. Men ingen könssjukdom tittar ju på kön. Det spelar ingen roll om det är till exempel ett homo- eller heteropar, alla går under samma kam, säger Thesleff.

Hälften av smittorna har sitt ursprung i Finland

– För tjugo år sedan var syfilis mer vanligt i öst, och därifrån har de spridits till oss och övriga Europa. Under de senaste tio åren har ungefär hälften av syfilissmittorna sitt ursprung i Finland, säger Eija Hiltunen-Back.

Det enda statistiken egentligen avslöjar är att vi också har könssjukdomar i Finland, och inte bara blir smittade utomlands, menar hon.

– Så här utvecklas epidemiologin med liknande sjukdomar, och då blir de vanligare. På så sätt följer sjukdomar med människan, säger Hiltunen-Back.

Det som också kan påverka statistiken är hur ofta man testar sig.

– Det kan mycket väl hända att man inte testat sig lika aktivt under coronapandemin, så därför kan fler fall förekomma nu. Folk har också rest mera nu och det kan påverka, säger hon.

Antalet syfilisinfektioner i Finland har gått i vågor de senaste tolv åren. Som mest registrerades 253 fall år 2019.
Bildtext *Mätt enligt tillgängliga uppgifter. Uppskattningar för slutet av 2022 har alltså lämnats bort.

"Att gå på test är ansvarsfullt"

Patricia Thesleff menar att ett av de bästa sätten att minska på smittspridningen av könssjukdomar är att sänka tröskeln med att gå på test. Att gå på test är ansvarsfullt och visar att man försöker sitt bästa, säger hon.

– Både testerna och medicinerna är gratis. Man kan gå till en vanlig hälsovårdsstation, men har man en poliklinik för könssjukdomar på sin ort rekommenderar jag varmt att man besöker den. Det kan kännas främmande och spännande för patienten, men för hälsovårdspersonalen är det vardag, säger Thesleff.

Könssjukdomar kan testas till exempel genom blod- och urinprov, eller provtagning från smittstället. Patricia Thesleff påminner att man ska stå på sig när testen tas. Ifall personalen inte frågar vilken sorts sex man haft, ska man berätta det. Testproven måste tas från smittstället - ifall en kvinna haft oskyddat oralsex hjälper det inte att ta vaginala prov, till exempel.

– Det har hänt att unga personer bara testas för klamydia och inte hiv bara för att de är unga, till exempel. Men har du varit i en situation där du har kunnat bli smittad av en könssjukdom spelar det ingen roll vilken sjukdom och vilken ålder eller sexualitet det handlar om, säger Thesleff.

Av coronapandemin lärde vi oss att smittspårning kan vara effektivt för uppföljning och förståelse för smittspridningen. När det gäller spårningen av könssjukdomar är det inte fullt lika organiserat.

– När en patient är smittad så sätter läkaren sig ned med hen och går igenom hur hens partner eller partners borde kontaktas och vårdas, oavsett vilken könssjukdom det handlar om. Men vi har ingen juridisk bindande riktlinje. Vi kan prata om åtgärder, men vi kan inte kontrollera att de tas, säger Eija Hiltunen-Back.

En kvinna med glasögon står framför en spalje täckt av gröna blad och ser rakt in i kameran.
Bildtext Sjukdomar följer med människan, och syfilisfallen i Finland är inte mer dramatiska än så, säger Eija Hiltunen-Back.
Bild: Sampo Saikkonen / Yle

Hiltunen-Back upplever ändå att det nuvarande systemet fungerar väl.

– Det är väldigt många som bokar tid till tester för att de fått höra att de kanske blivit smittade. Vi har ingen statistik på det, men det känns som det fungerar mycket bra, säger hon.

Det enda säkra sättet att skydda sig mot könssjukdomar är att inte ha sex överhuvudtaget. Utöver det är det upp till individen att avgöra hurdana risker hen är beredd att ta. Också den mest försiktiga kan bli smittad, om hen har otur. Men så länge man söker vård i god tid klarar man sig säker riktigt bra, säger både Hiltunen-Back och Thesleff.

För att bita på stigman kring könssjukdomar behövs egentligen bara två saker, menar Thesleff.

– Vad vi behöver är mera kunskap och mindre dömande. Ingen behöver peka finger. Könssjukdomar är ändå något vardagligt, precis som sex, tandläkarbesök eller matlagning, säger Patricia Thesleff.