Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Usama bin Ladins livläkare och efterträdare dog på en balkong i Kabul – men vem tar över al-Qaida efter al-Zawahiri?

En vitskäggig man i vit kaftan tittar in mot kameran och gestikulerar med ena handen. En mikrofon är fäst vid hans kläder.
Bildtext En odaterad skärmdump från en video med Ayman al-Zawahiri.
Bild: Balkis Press/ABACA/Shutterstock/All Over Press

En äldre man går ut på en balkong i Kabul. Två specialutvecklade robotar avfyras från en drönare. Strax innan de träffar mannen fäller de ut två gånger sex rakbladsvassa knivar. Ingenting exploderar, men mannen dör.

Ungefär så gick det till under veckoslutet när USA eliminerade Ayman al-Zawahiri, ledare för terrororganisationen al-Qaida. Åtminstone enligt Mats Fridlund, terrorforskare och docent vid Göteborgs universitet, som Svenska Yle har talat med.

Ayman al-Zawahiri var organisatören inom terrororganisationen al-Qaida. Han var med och planerade 9/11-attackerna och flera andra angrepp mot amerikanska mål, berättar Fridlund.

På frågan "Vem var al-Zawahiri?" har han ett enkelt svar:

– Han var en 71-årig terrorist, han var al-Qaidas ledare fram till i lördags. Han var Usama bin Ladins efterträdare.

Men Fridlund berättar också att al-Zawahiri som medlem i al-Qaida har varit med och planerat alla al-Qaidas större attacker. Från och med 2009 var han al-Qaidas faktiske ledare, säger terrorforskaren.

Fram till bin Ladins död år 2011 fanns han förstås med, men han var mer en förgrundsfigur, enligt Fridlund.

– al-Zawahiri var den som stod för det praktiska, som höll i det organisatoriska, så han var en mycket framstående del av al-Qaida och ansvarig för de afrikanska ambassadattackerna 1998 [mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania som kostade 223 människor livet] och attacken på [det amerikanska militärfartyget] USS Cole år 2000. Och så var han som sagt med och planerade 11 september-attackerna, konstaterar Mats Fridlund.

Från ögonläkare till terrorist

Ayman al-Zawahiri kom från en välbergad egyptisk släkt och utbildade sig till ögonkirurg, men redan i tonåren blev han extremist. Han var med och grundade motståndsgruppen Egyptiska Islamiska Jihad, berättar terrorforskaren.

Han greps år 1981 efter mordet på Egyptens president Anwar Sadat.

– Han verkar ha haft med det att göra, säger Fridlund i förbifarten, innan han går vidare till att al-Zawahiri uppenbarligen blev torterad i fängelset.

– Han träffade bin Ladin 1986 och blev sedan personlig rådgivare och livläkare åt honom.

Under al-Zawahiris ledning blev Egyptiska Islamiska Jihad en del av al-Qaida.

Vad betyder det för en organisation som al-Qaida att ha förlorat al-Zawahiri?

– För en decentraliserad organisation som al-Qaida kanske det inte betyder så mycket, säger Fridlund.

Mycket kommer säkert att fortsätta och rulla på som vanligt, men enligt Fridlund har det varit viktigt med en samlande figur. Som ledare har al-Zawahiri varit mycket mer aktiv än Usama bin Ladin var på sin tid. Han har haft en mer strategisk betydelse.

Ayman al-Zawahiri (till vänster vid bordet) brevid Usama bin Ladin på ett foto från maj 1998.
Bildtext Maj 1998: Ayman al-Zawahiri (till vänster vid bordet) brevid Usama bin Ladin.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Finns efterträdaren i Iran?

Enligt Mats Fridlund finns det ingen självklar efterträdare för al-Zawahiri, "så som det var efter Usama bin Ladin", men många talar om Mohammed Salah al-Din Zaidan, som kallas Saif al-Adel.

– Saif al-Adel, det betyder Rättvisans svärd, så det är ett sådant där krigsnamn som han har fått, konstaterar Fridlund.

Mannen han talar om är också egyptier, en av al-Qaidas veteraner som i dag är i 60-årsåldern. Han har militär bakgrund och har varit med lika länge som al-Qaida har funnits.

– Han är den som de flesta terrorforskare pekar på som den troliga efterträdaren, men det finns ett visst problem med honom och det är att han troligtvis befinner sig i Iran, säger Fridlund.

Det är tillsvidare oklart om det är lätt eller svårt att leda en terrororganisation som al-Qaida från Iran, i synnerhet som Iran är en shiastat, medan al-Qaidas medlemmar är sunnimuslimer.

– Man tror också att om det är han som blir ledare som kanske al-Qaida blir mer fokuserat på attacker och mer taktiskt fokuserade än de har varit tidigare, men det återstår att se, säger Fridlund.

Har al-Qaida förändrats och är organisationen lika stor som förr?

– Ja, de är lika stora och kanske till och med större än tidigare. De har förändrats under de senaste tio åren så att de har blivit mer decentraliserade. När man tänker på al-Qaida år 2001 så var det en väldigt centraliserad organisation som var väldigt lokaliserad. Men nu agerar man mer lokalt i olika länder, framför allt i Afrika och Sydostasien, berättar Mats Fridlund.

Han konstaterar att terrorgruppen IS och dess framgångar har gjort att al-Qaida har haft en konkurrent och det har också skapat spänningar inom den jihadiska rörelsen.

Fridlund säger att en sak som al-Zawahiri har lyckats med som ledare är att hålla ihop al-Qaida så att organisationen faktiskt existerar fortfarande och också har vuxit.

USA har försökt döda honom i 20 år

En stadsvy med hus av vilka många har takterasser och balkonger. Mellan husen växer träd. På avstånd syns en kulle och mer bebyggelse och några mobiltelefonmaster.
Bildtext Stadsdelen Sherpur i Kabul där al-Zawahiri uppges ha blivit dödad i lördags.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Hur svårt är det att hitta och döda en person som al-Zawahiri?

– Det är väldigt svårt. Det kan man ju se på att man har försökt att döda honom i över 20 år.

Ett problem är att man måste veta var personen faktiskt befinner sig vid en given tidpunkt. Redan det är en svårighet, konstaterar Mats Fridlund.

– Den andra svårigheten är att man numera är väldigt mån om att undvika oskyldiga dödsoffer.

Han berättar att man i den har attacken verkar ha använt en ganska ovanlig metod, en så kallad Hellfire R9X-robot, som också har kallats en flygande kökskniv.

– Det är en missil som utvecklades under [Barack] Obamas presidentperiod för att försöka minimera oskyldiga dödsoffer och man har använt den sedan 2017 framför allt för att döda olika högt uppsatta terroristledare, berättar Fridlund.

Det är ett vapen som i stället för en sprängladdning har den sex rakknivsblad som fälls ut innan den träffar målet, förklarar han.

– Det finns ju bilder från lägenheten i Kabul där al-Zawahiri dödades och det är inte som tidigare attacker att det är en stor sprängning, förklarar Fridlund.

Det har sagt att al-Qaida-ledaren ska ha stått på sin balkong när han attackerades med två sådana robotar.

– Det är liksom ingenting mer av byggnaden som har förstörts. Det var endast al-Zawahiri som dog i den här attacken och det är ju verkligen anmärkningsvärt, konstaterar den svenske terrorforskaren.