Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En 11 meters segelbåt drev mitt i farleden mellan Kasnäs och Högsåra – patrullbåt från Hitis sjöbevakningstation var snabbt på plats

Sjöbevakningen räddar en segelbåt i sjönöd.
Bildtext En patrullbåt från Hitis sjöbevakningstation kom snabbt till undsättning. Båten som drev omkring var en 11 meters tyngre segelbåt.
Bild: Västra Finlands sjöbevakningssektion

På tisdagen fick sjöbevakningen larm om en 11 meter lång segelbåt som låg och drev mitt i farleden mellan Kasnäs och Högsåra. Segelbåten hade fått motorfel och besättningen förberedde sig för nödankring.

I båten befann sig två vuxna personer varav ingen kom till skada.

Rasmus Friman, sjöräddningsledare vid Västra Finlands sjöbevakningssektion uppger att det var frågan om en slags större tyngre segelbåt.

– Då de larmade befann de sig mitt i farleden mellan Kasnäs och Högsåra. Fjärden är relativt stor men när räddningen kom till platsen var båten inte så lång ifrån land längre, säger Friman.

Ingen riktig farosituation hann uppstå

Enligt Friman hann ingen riktig farosituation uppstå eftersom besättningen på båten hade förberett sig för nödankring för att inte driva upp mot land, och till havs blåste inga hårda stormar.

En patrullbåt från Hitis sjöbevakningsstation kom snabbt till undsättning. Patrullbåten råkade öva i närheten tillsammans med olyckshelikoptern Superpuma, säger han.

Patrullbåten bogserade slutligen segelbåten i land i Kasnäs.