Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands färska friidrottsförstärkning fick direkt semifinalplats efter konkurrentens diskning – medaljhoppet Alasaari lätt vidare till stavfinal

Uppdaterad 07.08.2022 07:22.
Juho Alasaari med Finlands flagga.
Bildtext Juho Alasaari hoppade 520 i kvalet och gick vidare till final.
Bild: SUL

Katriina Wright såg ut att gå miste om en direkt semifinalplats på 400 meter i U20-VM, men då Osaretin Joy Usenbor diskades flyttades finländskan upp till fjärde plats i heatet. Stavhopparen Juho Alasaari säkrade sin finalplats då han klarade 520.

För några veckor sedan presenterade friidrottsförbundet ett färskt tillskott i landslagssammanhang. 400-meterslöparen Katriina Wright som växt upp i USA men har dubbelt medborgarskap har valt att tävla för Finland.

Wright har gjort 52,60 på banvarvet den här säsongen och därmed kvalificerat sig för U20-VM i Colombia.

I dag fick Wright dra på sig den finländska tävlingsdräkten då försöksheaten avgjordes och hon gick vidare till semifinal.

Wright gick en tuff kamp om fjärdeplatsen i heatet, och den sista direkta semifinalplatsen, mot Salma Lehlali och förlorade den med två hundradelar.

Det såg ut som att hon skulle få invänta tiderna från de övriga heaten, men en kort stund efter målgången kom beskedet om en diskning.

Nigerianskan Osaretin Joy Usenbor som slutade trea hade trampat över på fel bana och diskades. Därmed flyttades Wright upp till fyra och blev semifinalklar.

– Det var inte min bästa löpning. Jag är glad över att jag tog mig vidare, det var målet och nu siktar jag på en finalplats, säger hon i ett pressmeddelande.

Alasaari finalklar i stav

Wright löpte på 54,16 som sist och slutligen också skulle ha gett en semifinalplats via tidsjämförelse.

Brittiskan Yemi Mary John var bäst av alla i försöksheaten med den nya personliga rekordtiden 52,42. Indiskan Rupal, som löpte i samma heat som Wright, hade näst bästa tid med 52,50.

Semifinalerna avgörs under natten till torsdag.

Juho Alasaari överraskade stort i VM i fjol då han slutade tvåa i herrarnas stav. Nu får han chansen att ta en ny medalj.

Alasaari hoppade 520 i kvalet och säkrade sin finalplats. Kvalgränsen var satt till 535 men ingen behövde hoppa så högt.

Åtta hoppade tog 520 medan fem fick en finalbiljett då de överskred 505.

– Målet var att göra så få hopp som möjlig. Nu räckte det med två hopp, nästan ett, säger Alasaari.

Max Lampinen visade också fin form i släggkvalet. Lampinen kastade personbästa 75,32 i första omgången och klarade kvalgränsen med god marginal.

– Det var ett avslappnat kast och underligt att släggan flög så långt, säger han.

Diskussion om artikeln