Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i extremväder i Kentucky

Från 2022
Ett flygfoto av en dalgång mellan grönskande skogar som har fyllts med brunt vatten. Av husen i dalen sticker taken upp ur vattnet.
Bildtext Samhället Hazard i Kentucky hör till dem som har drabbats av översvämningar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter regn följer solsken. Men har man fått för mycket av det ena blir det inte bättre av för mycket av det andra, befarar man i östra Kentucky.

I den amerikanska delstaten Kentucky letar man fortfarande efter saknade efter helgens häftiga regn som orsakade översvämningar och lerskred. På tisdagen stod dödssiffran vid 37, men räddningsarbetet fortsätter för att nå alla de hundratals människor som har isolerats av vattenmassorna.

Kentuckys guvernör Andy Beshear har konstaterat att återuppbyggnaden efter översvämningarna kommer att ta åratal.

– Folk har absolut ingenting kvar. Vi vet inte ens var deras hus finns, de är bara borta, helt enkelt. Och vi fortsätter att hitta kropparna efter bröder och systrar som vi har mist, sa Bashear på tisdagen.

"Riktigt, riktigt hett"

Problemen är dessutom långt ifrån över för de många drabbade samhällena i bergskedjan Appalacherna i östra Kentucky och sydvästra Virginia. Meteorologerna förutspår extrem hetta och nya regnoväder.

– Det kommer att bli riktigt, riktigt hett, varnade guvernör Beshear.

– Det blir vår nästa väderutmaning.

Han sa att han förstår att folk vill försöka rädda det som räddas kan av sin egendom, men att det gäller att ta det försiktigt i det heta väder som väntas svepa in under onsdag och torsdag.

Staket sticker upp ur det bruna vattnet vid ett översvämmat hus.
Bildtext En av många översvämmade gårdar i Kentucky.
Bild: Leandri Lozada / AFP

– Ni kommer att behöva något svalt ställe att dra andan på, påminde Beshear.

För många är det stället någon av de nödinkvarteringsplatser som har inrättats för de 1 300 människor som har räddats undan vattenmassorna, delvis per båt, delvis med helikopter.

Myndigheterna anstränger sig också för att få leverera rent vatten till invånarna.

– Vi kör in last på last med vatten. Vi ska se till att vi har tillräckligt med vatten, konstaterade guvernören i Kentucky.

I östra Kentucky, sydvästra Virginia och delar av West Virginia regnade det mellan 200 och 270 millimeter på två dygn i slutet av förra veckan. President Joe Biden har utlyst katastrof i de drabbade delarna för att kunna bistå delstatsmyndigheterna med federala medel.

En flygbild av brunt vatten, en röd gummibåt och ett rött tak.
Bildtext Räddningsarbetet fortsätter i Kentucky.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källa: AP