Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Strömsö ser inte ut att få lov att flytta byggrätt till norra sidan – Raseborgs stad vill bevara naturvärden

Från 2022
Gryning i Skärgårdshavet.
Bildtext Arkivbild, bilden är inte från Strömsö.
Bild: YLE/ Nora Engström

Planerna på att bygga semesterbostäder också på norra sidan av Strömsö i Ekenäs skärgård ser ut att igen få avslag av staden.

Markägarbolaget har låtit göra en ny stranddetaljplan där byggrätten skulle flyttas från östra till norra sidan av Strömsö. Problemet är att den delen av ön har värdefull natur.

Strömsöbolaget vill placera fyra byggplatser på västra sidan av Ryssviken och delvis på Ryssviksudden. I den nuvarande stranddetaljplanen finns det fem byggplatser på östra sidan av Strömsö.

Enligt planläggningsnämnden står förslaget till ny stranddetaljplan i strid med strandgeneralplanens målsättning att skydda Ryssviken och dess stränder.

Den nya planen skulle splittra den enhetligt obyggda strandlinjen på Strömsös norra sida. Eftersom norra delen av Strömsö är obyggd har den kunna erbjuda häckningsplatser för bland annat fiskgjuse, som är en skyddad art.

en karta över Strömsö
Bildtext Nuvarande stranddetaljplan för Strömsö
karta över Strömsö
Bildtext Förslaget till ny stranddetaljplan, med fyra byggplatser på norra sidan.

Planläggningsnämnden föreslog på sitt möte 22.6 att förslaget till ny stranddetaljplan för Strömsö ska förkastas.

Ärendet ska ännu behandlas av stadsstyrelsen och fullmäktige.

Markägarens argument är att öns östra strand och hela den östra spetsen med den nya planen skulle bevaras i naturligt tillstånd. Enligt ägaren skulle öns obebyggda areal öka.

Andra fördelar med att bygga på norra sidan skulle vara att det blir lättare att ansluta de nya byggplatserna till den nuvarande vattenförsörjningen, och det skulle finnas bättre förutsättningar att bygga förbindelseleder och bryggor.

Diskussion om artikeln