Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-bronsgänget så gott som intakt, som väntat ingen Noora Räty – här är Damlejonens VM-trupp

Damlejonen jublar över OS-bronset.
Bildtext Finland tog brons i OS, väntevärdet ligger på minst samma medalj i VM.
Bild: EPA-EFE/MARK CRISTINO

Den 25 augusti kör dam-VM i ishockey i gång – nu står det klart vem som kommer att representera Finland i turneringen. Inga större skrällar, Noora Räty finns inte med den här gången heller.

Chefstränaren Juuso Toivola bjöd inte på några större skrällar då han presenterade sin trupp för ishockey-VM 2022. Damlejonens stomme består till den absoluta majoriteten av spelare som var med i Peking-OS – och det största namnet som saknas är helt som då Noora Räty.

Damlejonens VM-trupp 2022

Målvakter
Keisala Anni (HV71)
Räisänen Meeri
Silvonen Jenna (Kiekko-Espoo)

Backar:
Hiirikoski Jenni (Luleå HF)
Karjalainen Sini (Univ. of Vermont)
Laitinen Nelli (Univ. of Minnesota)
Parkkonen Krista (Univ. of Vermont)
Rantala Sanni (KalPa)
Savolainen Ronja (Luleå HF)
Viitasuo Ella (HV71)

Anfallare:
Holopainen Elisa (KalPa)
Karvinen Michelle (Frölunda HC)
Liikala Julia (HIFK)
Nieminen Petra (Luleå HF)
Nylund Jenniina (St. Cloud State Univ.)
Rakkolainen Emmi (Kiekko-Espoo)
Sundelin Sofianna (Team Kuortane)
Tapani Susanna
Tulus Noora (Luleå HF)
Vainikka Viivi (Luleå HF)
Vanhanen Sanni (HIFK)
Vesa Emilia (HIFK)

Räty petades av den tidigare chefstränaren Pasi Mustonen inför vinterspelen och har inte kommenterat om hon kan tänka sig att göra comeback. Toivola sa i sin tur redan i maj att Räty knappast kommer att finnas med i VM.

Räty vann ligatiteln i ryska ZhHL med sitt Shenzen KRS Vanke Rays och hon meddelade för en vecka sedan på Instagram att karriären kommer att fortsätta en säsong till med en bild på sig själv i HPK-uniform. Räty spelade för HPK förra säsongen innan hon i januari flyttade till Ryssland.

Tre nya namn – höga förväntningar

I målvatstrion hittas samtidigt en av sammanlagt tre spelare som inte spelade i OS i februari, då Kiekko-Espoos Jenna Silvonen ersätter Eveliina Suonpää som tredjekeeper.

Backen Krista Parkkonen och anfallaren Emmi Rakkolainen spelade inte heller i OS, även om Rakkolainen fanns med i Peking som reserv på grund av Viivi Vainikkas coronasmitta strax före turneringen körde igång.

– Vi har förnyat spelstilen och träningen. Då personal byts ut kommer det också nya tillvägagångssätt och tillsammans med spelarna är vi på god väg när det kommer till att lära oss dem, säger Toivola i ett pressmeddelande från hockeyförbundet.

Juuso Toivola står på bänken i Peking.
Bildtext Juuso Toivola tog över som chefstränare under OS i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Spelsystemet i VM är det samma som i OS. Finland inleder med att spela i samma grupp som resten av de topprankade nationerna och garanteras en plats i kvartsfinalen.

Ryssland är avstängt på grund av det pågående anfallskriget i Ukraina och har ersatts av Sverige i turneringen. Japan har i sin tur fått stiga upp till grupp A. Utöver Japan möter Finland Kanada, USA och Schweiz i gruppspelet.

Damlejonen mötte samtliga motståndare i Peking. Gruppspelsmatcherna mot Kanada, USA och Schweiz resulterade i förluster, efter det slog bronsfavoriterna först Japan i kvarten innan de åkte på en ny förlust mot USA i semin bara för att sen få revansch på Schweiz i bronsmatchen.

– Jag väntar mig hög energi, hård skridskoåkning och gemensam rytm i spelet i fem mot fem. Det kommer inte att bli lätt – alla måste göra sitt bästa i varje match, säger Toivola.

Dam-VM i ishockey spelas 25.8-4.9 i danska Herning och Frederikshavn.

Diskussion om artikeln