Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Paul Oxley får Raseborgs förtjänstmedalj för att ha gjort Västnyland intressant i vida musikkretsar

Från 2022
Uppdaterad 03.08.2022 20:10.
Musikern Paul Oxley får Raseborgsmedaljen augusti 2022.
Bildtext Paul Oxley har varit banbrytande eftersom han har skapat egen musi. I hans och bandet Paul Oxley's units framgångssaga spelade också det före detta diskoteket Gnägget en viktigt roll. Deras gemensamma resa förevigades idag (3.8) med en plakett.
Bild: Anita Westerholm

Årets Raseborgsmedalj går till musikprofilen Paul Oxley. Tillsammans med sitt band har han satt - och fortsätter att sätta - Västnyland, Ekenäs och det svenska språket på kartan i Finland och världen.

Paul Oxley och före detta diskotek Gnägget - där är två tongivande institutioner som satt Ekenäs på den musikaliska nöjeskartan.

Följaktligen är det rimligt att utdelningen av årets “Comitatus Raseburgensis Sigillum” eller på vardaglig svenska Raseborgsmedaljen, som går till musikern Paul Oxley, delas ut just vid tidigare Gnägget i Stallörsparken i Ekenäs.

Vitamininjektion för det lokala musiklivet

Det är stadens ordenskommitté som beslutar vem som förlänas förtjänstmedaljen. Det är avgående stadsdirektör Ragnar Lundqvist som föreslagit att utmärkelsen skall gå till Paul Oxley (född Malcolm Campbell). Lundqvist fick samma medalj tidigare i år.

“Paul Oxley har genom sina egna framgångar inspirerat och exemplifierat att det går att höja ribban för sina ambitioner. På detta sätt har han gett stadens döttrar och söner anledning att att pröva sina vingar, jobba mot sina mål och nå, precis som Paul, sina mål.” står det att läsa motiveringen.

Kvinna öppnar dörren till ett hus.
Bildtext Den röda längan där legendariska diskoteket Gnägget fick folk att släppa loss har också inrymt Ekenäs naturum. Nu finns där en restaurang som heter Stallet, som en blinkning till Gnägget.
Bild: Yle / Patrik Rosström

Det som gör Paul Oxley unik är att han gjort sin egen musik och nått framgång med den. Den första singeln med bandet Paul Oxley’s Unit släpptes år 1980 och hette "Another Heartbreak". Den, och många andra av bandets låtar, spelas flitigt än idag.

Paul Oxley sägs ha påverkat tiotals, kanske hundratals ortsbor framgångar och karriärer såväl på hemmaplan som utomlands.

De här personerna har tidigare fått Raseborgsmedaljen

1. Saraste Jukka-Pekka, 2011

2. Charalambides Alexis, 2011

3. Ntallaris Anthony, 2011

4. Wickholm Kaj, 2012

5. Peltonen Matti, 2013

6. Nybom Jan, 2014

7. Grunn Torolf, 2015

8. Johansson Mårten, 2015

9. Höglund Nils-Gustav, 2017

10.Simola Tom, 2017

11.Sid Sven, 2019

12.Forsström Tua, 2020

13.Lindberg Ingmar, 2020

14.Ekblom Henrik, 2020

15.Lundqvist Ragnar, 2022

16.Oxley, Paul, 2022

I pressmeddelandet berättar Stefan Möller, vd för föreningen Radiomedia, att personer verksamma kring Paul Oxley fick insikt i hur stora världen fungerade. Det gällde inte endast musikerna utan också de som jobbade med bland annat ljud, ljus, koreografi och rörlig bildproduktion.

Med Paul Oxley blev Ekenäs Finlands Liverpool - nu får han Raseborgsmedalj

11:32

Stora skivbolag kom till Ekenäs för att sondera utbudet på musikscenen och storheter som Ebba Grön, UK Subs & Johnny Thunder åkte via Ekenäs på sina Finlandsturnéer. Ekenäs kom att kallas Finlands Liverpool.

På 2000-talet kom bandet Paul Oxley’s Unit igen i olika tappningar och har under den tiden gett ut nya singlar och album samt uppträtt på olika scener.

Gnägget scen för lokala musiker

Det var år 1980 som engelsmannen Paul Oxley kom till Ekenäs där han grundade bandet Paul Oxley’s Unit (först Paul Oxley’s Radio) med de lokala killarna Ulf Enberg, Kjell Ekholm, Janne Romberg och Björn Åkerberg.

Paul Oxleys Unit.
Bildtext Paul Oxley's Unit i en senare tappning med originalmedlemmen Ulf Enberg på gitarr och Niklas Björkqvist på trummor.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Samtidigt som Paul Oxley tilldelas sin medalj avtäcks en skylt som uppmärksammar Gnäggets betydelse för den lokala musikscenen. Gnägget var på 1970 och 1980 ett av Finlands populäraste diskotek. I dag verkar restaurang Stallet i samma lokal.

Medaljen delas ut för första gången år 2011. Av de 16 personer som fått erkännande för sina insatser ryms bara en kvinna med, poeten Tua Forsström år 2020.

3.8.2022 Artikeln uppdaterades kl 20.10 med ett ljudklipp och byte av huvudbild.