Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobon Emmi Nordman tävlar i dragracing med motorcykel: "Det är en livsstil med blod, svett och tårar"

Uppdaterad 05.08.2022 09:05.
En ung kvinna med orange hår och svart t-skjorta står på en solig gårdsplan och tittar in i kameran.
Bildtext Emmi Nordman har hållit på med dragracing med motorcykel sedan hon var 12 år gammal. I familjen har motorcykelintresset alltid varit stort.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Emmi Nordman fick sin första motorcykel som 12-åring och därefter har både kubiken och vinsterna ökat. Passionen för sporten är så pass stor att hon kan tänka sig fortsätta i tiotals år till.

– Den mängden adrenalin jag känner i dragracing är något jag inte har känt annars, jag blev helt kär i det, berättar Emmi Nordman med ett leende.

Emmi Nordman från Salpar i Sibbo har sysslat med dragracing sedan 2010, då hon var 12 år gammal och fick sin första motorcykel. Motorsporten har varit en stor del av hennes liv redan före det, eftersom pappa Staffan Nordman också hållit på med sporten.

– Det är mer som en livsstil. Det är mycket blod, svett och tårar.

Dragracing är en sport som kan utövas med motorcykel eller bil. Det går ut på att två förare kör sida vid sida så snabbt som möjligt på en cirka 402 meter lång sträcka. Den av dem som är först över mållinjen vinner.

En tävling har oftast fyra eller fem rundor, eller repor som de kallas inom dragracing. Stegvis faller tävlande bort, tills den som är snabbast på sista repan vinner.

Har vunnit FM-guld tre gånger

Nordman tävlar i FM i sin klass, Pro Harley Drags. Hon har vunnit FM-guld 2013, 2019 och 2020. Årets säsong har också gått bra hittills.

– Jag vann en tävling och fick silver i en annan. Fyra tävlingar har jag kvar i sommar, berättar Nordman.

Säsongen sträcker sig från maj till början av september. Vädret är mycket avgörande i sporten och om det regnar blir tävlingen inte av.

Emmi Nordman sitter på sin motorcykel och håller upp sin pokal.
Bildtext Säsongen har gått bra hittills i år, Emmi Nordman har vunnit en tävling och fått silver i en annan. Under sin karriär har hon tagit tre FM-guld i två klasser.
Bild: Privat

Adrenalinruschen som Nordman nämner är förståelig då man åker upp till omkring 240 kilometer i timmen på en 400 meter kort sträcka. Ett race kan vara över efter nio sekunder.

Dragracing har kommit från USA och det är där sporten är störst. I Finland är den rätt så liten enligt Nordman, omkring hundra deltagare brukar vara med i FM-deltävlingar då man räknar med både bilar och motorcyklar.

För Nordman var det ett naturligt val att börja köra dragrace med motorcykel istället för bil. Motorcykelintresset har alltid varit större för henne, och i familjen har båda föräldrarna kört motorcykel.

– Det är det vi har hållit på med sedan jag var liten så det var väldigt naturligt.

Mycket press och känslor involverade

Kvinnor och män tävlar i samma klasser och Nordman tycker att sporten är en av de mest jämställda motorsporterna.

Hon säger sig känna en stor passion för sporten och därför ställer hon höga krav på sitt tävlande. Det är mycket känslor involverade och vid såväl fram- och motgångar kan det bli väldigt starka känslouttryck.

– Jag har svårt att se att jag skulle sluta inom ens de närmaste 30 åren, jag tänker hålla på så länge som möjligt.

Diskussion om artikeln