Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem frågor inför Kalevaspelen: Ger EM-friidrottarna formbesked, hur många medaljer tar SFI och blir det nya finländska rekord?

Camilla Richardsson i Kalevaspelen.
Bildtext Esbo IF:s Camilla Richardsson är anmäld till tre tävlingar i Joensuu.
Bild: Tomi Hänninen

Dags för FM i friidrott. Kalevaspelen är inkilat mellan nyss avslutade VM i Eugene och EM-tävlingarna i München. Yle Sporten tar pulsen på friidrottssommarens inhemska höjdpunkt via en handfull högintressanta frågeställningar.

1. Bjuder långdistansarna på formbesked?

För de finländska stjärnorna är Kalevaspelen en chans att försäkra sig om att EM-formen sitter där. Det gäller framför allt de idrottare som inte presterade på toppen av sitt kunnande i Eugene.

Topi Raitanen var åtta i OS-finalen på 3 000 meter hinder i Tokyo. Då var han bästa europé vilket väckte förväntningar inför årets EM. I VM var han en skugga av sitt bästa jag då han klockades för 8.43,01 i försöksheaten.

Topi Raitanen springer bakom en kameraman.
Bildtext Topi Raitanen är i blickfånget i herrarnas hinderlopp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Raitanen har lidit av magbesvär hela säsongen, också inför sitt heat i VM, men har han fått bukt på de problemen kan han kämpa om medaljerna i München. Ett solitt lopp i Joensuu skulle höja på hans självförtroende.

Camilla Richardsson kan bli en av veckoslutets största stjärnor. Hon är anmäld till såväl 1 500, 5 000 som 10 000 meter. Återstår att se om hon deltar i alla men hon är guldfavorit på de längre distanserna om hon ställer upp.

Richardsson kroknade i hettan i Eugene och var tvungen att avbryta. Hon har bedyrat att formen är god så om allt går vägen kan hon till och med löpa ett personligt rekord i Joensuu.

2. Vem kniper de sista EM-biljetterna?

Friidrottsförbundet presenterade den rekordstora EM-truppen i tisdags. Men ett par platser står fortfarande på spel. I herrarnas spjut gör Toni Keränen, Toni Kuusela och Topias Laine upp om vem som gör Oliver Helander och Lassi Etelätalo sällskap till München. Av dessa har Keränen presterat bäst i år, medan fjolårets guldmedaljör i U23EM, Topias Laine, inte varit på hugget den här sommaren.

Toni Keränen, U23-EM 2019.
Bildtext Toni Keränen placerade sig på 18:e plats i kvalet i Eugene.
Bild: Anssi Mäkinen

IF Raseborgs Teo Takala kastade sitt personliga rekord, 80,85, för ett par veckor sedan och är också en medaljkandidat. Han är inte aktuell för München eftersom han inte platsar på EM-rankningen.

I damernas slägga har Sara Killinen och Suvi Koskinen tagit sig igenom det europeiska friidrottsförbundets nålsöga, men i och med att VM-finalisterna Silja Kosonen och Krista Tervo är EM-klara så finns bara en plats ledig i den blåvita truppen. Killinen och Koskinen har presterat på snarlik nivå i sommar så de kan komma att gå en fascinerande kamp om EM-biljetten.

3. Ställer Oliver Helander upp?

Oliver Helander är ett av Finlands största medaljhopp i München. Det är emellertid ett väldokumenterat faktum att hans kropp inte håller för varken alltför många tävlingar eller många kast med full effekt. Efter VM-finalen fick han frågan om han tänker ställa upp i Kalevaspelen och han svarade utan någon som helst entusiasm: "Jag måste väl".

I friidrottsförbundets kontrakt med landslagsidrottarna finns en klausul om att de bör ställa upp i FM-tävlingarna. Men det tvånget går att kringgå. Är en idrottare inte frisk så behöver hen naturligtvis inte delta.

Längdhopparen Kristian Pulli är exempelvis uttagen till EM, men tävlar inte i Joensuu utan väljer att återhämta sig från den skada som stört honom hela sommaren.

Frågan är om det är vettigt för Helander att riskera något så här tätt inför EM? Kanske inte.

4. Är Samuli Samuelsson och Samuel Purola i rekordform igen?

Två av friidrottssommarens färska finländska rekordmän möts i Joensuu. Samuli Samuelsson satte nytt finländskt rekord, 10,16, på 100 meter i Borgå och Samuel Purola förpassade Tommi Hartonens rekord på 200 meter till historierullorna då han noterades för 20,45 i tävlingar i Malmö.

Båda två är anmälda till både 100 och 200 meter. Om förhållandena är perfekta så är det inte alls omöjligt att de nuvarande rekorden blir kortlivade. Prognosen utlovar ypperligt väder åtminstone till fredagskvällen då finalen på 100 meter äger rum.

Samuel Purola löper 200 meter.
Bildtext Samuel Purola är favorit på 200 meter.
Bild: Lehtikuva

5. Hur många medaljer kniper SFI-friidrottarna?

Högvattenmärket för SFI var Kalevaspelen 2017 och 2018. De åren tog SFI-idrottarna hela 25 medaljer. Sedan 2019 har saldot varit under 20. I fjol i Tammerfors var skörden 18 medaljer, varav åtta var guld.

Att nå upp till ett snarlikt medaljsaldo kan vara tufft i år. Av fjolårets guldmedaljörer ställer Lotta Kemppinen inte upp (återhämtar sig från skada), Oliver Helander har bytt till Oulun Pyrintö medan Erik Back visserligen är anmäld men knappast i fullgod form efter sina skadebekymmer.

Nina Chydenius glad efter målgång.
Bildtext Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius försvarar sin FM-titel på 10 000 meter.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Men det finns en ypperlig bredd inom SFI-friidrotten, så det lär bli åtminstone kring 15 medaljer för de finlandssvenska föreningarna under dagarna tre i Joensuu.

Yle sänder från Kalevaspelen på TV2 och Arenan från fredag till söndag. Janne Isaksson är kommentator och Mikael Ylöstalo expert.