Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Om jag kunde välja mitt födelseland skulle jag välja Finland" – ukrainska Oleksii Kuliak studerar nu språk vid Lärkkulla i Karis

Man med t-skjorta och munktröja utomhus.
Bildtext Oleksii Kuliak har varit i Finland sedan slutet av februari.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Kriget i Ukraina polariserar inte på Lärkkulla, och de ukrainska och ryska studerandena fungerar bra tillsammans. Lärkkullas planer för året har inte påverkats i hög grad fastän många studerande kommer från Ryssland.

Många utländska studerande söker sig till Lärkkulla Folkakademi för att studera engelska, svenska eller finska. Vanligen har majoriteten av utländska studerande kommit från Ryssland. Trots att en betydande del av sommarens 83 studerande är från Ryssland är andelen från Ukraina högre än vanligt.

Lärkkullas direktor Juhani Jäntti säger att man erbjuder personer från Ukraina gratisundervisning i engelska under sommaren. En av de ukrainare som sökt sig till Lärkkulla är 24-årige Oleksii Kuliak. Kuliak är född och uppvuxen på Krim. Han studerade ortodox teologi i Simferopol på Krim mellan 2015 och 2019 och har en kandidatexamen i ämnet. Efter sina studier bodde han en period i Mariupol innan han flyttade till Sankt Petersburg.

Man med glasögon och poloskjorta utomhus.
Bildtext Juhani Jäntti, direktor vid Lärkkulla är nöjd över den gemenskap som finns vid skolan.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Då Rysslands invasion av Ukraina inleddes i februari levde och arbetade Kuliak i Sankt Petersburg och han tog sig nästan direkt över gränsen till Finland. Liksom många andra som bor på Krim har han både ukrainskt och ryskt medborgarskap eftersom det är svårt att sköta många vardagliga sysslor på Krim utan ryska dokument.

Eftersom Kuliak i ryska statens ögon är rysk medborgare, fanns det en reell risk att han kunde bli inkallad till tjänstgöring i ryska armén. Då han anlände till Finland bodde han i Kajana innan han fick höra om Lärkkullas språkkurser. Kuliak har studerat engelska vid Lärkkulla sedan början av juni.

Vi har inte ryssar här, vi har inte ukrainare här, vi har inte finländare här, vi har bara Lärkkullastuderande här

― Juhani Jäntti till de studerande då sommarens studier inleddes 6 juni

Eftersom kriget i Ukraina riskerar bli utdraget och Kuliak inte vet när han eventuellt kan återvända, har han planer på att studera och arbeta i Finland. Han hoppas kunna inleda studier i finska i höst, endera vid Lärkkulla eller i Kajana.

På Lärkkulla studerar ryssar och ukrainare sida vid sida

Direktor Juhani Jäntti konstaterade i början av februari att politik är ett ämne som sällan diskuteras bland de studerande på Lärkkulla. Så är det fortfarande, berättar han.

– Många ukrainare och ryssar som är här är i samma grupper, de bor på samma internat, sitter vid samma matbord och de är de bästa av vänner, säger han.

Lärkkulla har inte haft några incidenter mellan sina ryska och ukrainska studerande, vilket tyder på en respekt och förståelse för varandras mänsklighet.

Enligt mig är det just nu bättre att söka efter vänner, inte fiender

― Oleksii Kuliak

– Vi har inte ryssar här, vi har inte ukrainare här, vi har inte finländare här, vi har bara Lärkkullastuderande här, sa Jäntti till de studerande under inskriptionen 6 juni.

Kuliak håller med Jäntti om att relationerna mellan Lärkkullas ryska och ukrainska studerande är god och säger att det sällan diskuteras politik.

– Enligt mig är det just nu bättre att söka efter vänner, inte fiender, säger han.

Lärkkulla ger goda möjligheter och sommarstudier är förnuftig tidsanvändning

Oleksii Kuliak beskriver sina tidigare kunskaper i engelska som dåliga och han valde att komma till Lärkkulla för att förbättra dem. Han är mycket nöjd med sina studier vid Lärkkulla och har gjort stora framsteg i sina studier i engelska under de två månader han studerat. Han har också fått flera nya vänner och anser att studiegemenskapen är utmärkt.

Många ukrainare och ryssar som är här är i samma grupper, de bor på samma internat, sitter vid samma matbord och de är de bästa av vänner

― Juhani Jäntti

Kuliak säger att han utan vidare kan rekommendera Lärkkulla för andra som är intresserade.

Jäntti påpekar att många av de ukrainska småbarnsmammor som är bosatta i Raseborg har deltagit i den erbjudna undervisningen i engelska. Det är bra att de haft någonting att göra under sommaren och de har alla studerat flitigt säger han.

Framtiden är svår att spå, men Lärkkullas planer har inte nämnvärt påverkats

Juhani Jäntti säger att Rysslands invasion av Ukraina inte drastiskt påverkat Lärkkullas planer. Det är fler ukrainare än vanligt som de erbjuder gratis undervisning och måltider. De flesta ryska studerande har dykt upp, även om bortfallet är lite större än vanligt eftersom några har nekats visum.

Jäntti säger att det inte direkt finns hinder för ryssar som vill studera i EU. Lärkkulla och antagligen de flesta andra skolor går enligt utbildningsstyrelsens direktiv där nationalitet inte får vara ett kriterium då skolor antar studerande. Vissa länder inom EU tar förvisso inte emot nya studerande från Ryssland.

Jag kan citera Mark Twain som någon gång skämtsamt sade eller skrev att det är svårt att spå, speciellt då det gäller framtiden

― Juhani Jäntti

Det som försvunnit från årets schema är de ryska grupper som varit inbokade på kortare språkkurser. Det finns för många osäkerhetsfaktorer just nu enligt Jäntti och kurserna är uppskjutna till nästa sommar. Han kan ändå inte uttala sig om hur läget kommer att se ut så långt in i framtiden.

– Jag kan citera Mark Twain som någon gång skämtsamt sade eller skrev att det är svårt att spå, speciellt då det gäller framtiden, säger han om nästa sommar.

Lärkkullas planer inför hösten har inte ändrats. Alla platser är fyllda och väntelistan är lång, säger Jäntti.

Diskussion om artikeln