Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Turismbranschens siffror pekar uppåt men inflationen bekymrar: "Det är som en ond spiral"

Från 2022
Ihmiset kävelevät kauppatorilla.
Bildtext Att "hemestra", det vill säga resa inom landet, har blivit allt mer populärt. Andelen utländska resenärer är klart färre.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Sommaren har gjort gott åt turismbranschen, som har fått utstå bakslag efter bakslag under de senaste åren. Men trots den positiva vändningen kvarstår många orosmoment.

Det kryllar av folk på gatorna i centrala Helsingfors. Senatstorget badar i augustisolens strålar, sommarklädda turister sitter på trapporna till Domkyrkan eller poserar glatt framför sina kameror. Överallt klingar främmande tungomål: engelska, tyska, japanska och arabiska.

Angelica står vid Domkyrkans trappor tillsammans med några andra ungdomar. Hon kommer från Österrike och har rest till Finland för att delta i en ungdomskongress, som går av stapeln i Lahtis om ett par dagar.

– Jag kom hit lite tidigare för att hinna uppleva Helsingfors. Idag ska jag bara turista och besöka alla de viktigaste sevärdheterna.

Hon ser mest fram emot att besöka Borgbacken tillsammans med sina vänner och att få ta del av den finska kulturen.

– Olika språk och dialekter har alltid intresserat mig. Jag är väldigt nyfiken på det finska språket, att verkligen lyssna på hur det låter, förklarar hon.

Kvinna står framför en kyrka.
Bildtext Österrikiska Angelica ska tillbringa en hel vecka i Finland. Förutom att delta i en ungdomskongress i Lahtis ska hon hinna besöka många sevärdheter i Helsingfors, däribland Sveaborg och Borgbacken.
Bild: Anna Hedström / Yle

"Finland känns tryggt"

Det rådande säkerhetsläget i Europa bekymrar Angelica, men det hindrade henne inte från att resa till Finland.

– Finland känns tryggt och säkert. Det enda jag har lagt märke till är de höga mat- och bensinkostnaderna.

Borta vid statyn av Alexander II står tonårskillen Leon Keating med sin mamma. De ska snart hoppa på en av de röda turistbussarna.

– Vi bor i Skottland men semestrar i Estland under sommaren, berättar Leon.

Han och hans mamma har klivit av färjan från Tallinn bara en dryg timme innan vi träffar dem.

– Mitt första intryck är att det är väldigt varmt och soligt här. Vi kände oss välkomna redan från första stund.

Bättre siffror än innan pandemin

Angelica, Leon och hans mamma är bara några av de många turister som har besökt Helsingfors i sommar. Enligt Thomas Grundström, som är kommersiell chef på S-gruppens hotellverksamhet Sokotel, pekar siffrorna försiktigt uppåt trots de senaste årens bakslag.

– Sommaren har gjort gott åt turismbranschen. På flera håll har volymerna till och med varit större än de var år 2019, alltså innan coronapandemin.

Då Yle Huvudstadsregionen talade med Grundström i mars såg siffrorna betydligt dystrare ut och det fanns många frågetecken kring hur framtiden skulle se ut.

– Ryssland hade just invaderat Ukraina och det var svårt att avgöra hur mycket kriget skulle påverka turismbranschen.

Många utomlands var oroliga för Finlands geografiska läge nära Ryssland. Den oron har svalnat rejält under sommaren.

– Orsaken är att människor för första gången på två år har total frihet att röra sig. Viljan att resa är stor, säger Grundström.

Han påpekar också att många kanske har samlat på sig en del besparingar under pandemin, pengar som annars skulle ha gått till fritidsnöjen. Nu finns det äntligen möjlighet att få njuta av dem.

– Finlands rykte är bra internationellt sett. Folk upplever i allmänhet vårt land som ett tryggt och säkert resmål. Jag skulle definitivt säga att vi är tillbaka på banan, säger Grundström.

– Nästa vecka har vi både Justin Biebers konsert i Kajsaniemiparken och Flowfestivalen i Södervik, som lockar både inhemska och utländska turister till Helsingfors. Hotellen är så gott som fullbokade.

Man sitter i en soffa och tittar in i kameran.
Bildtext – Om man erbjuder någonting intressant så kommer människor dit. Skulle vi ordna fler större evenemang i Finland skulle vi också få fler turister, säger Thomas Grundström.
Bild: Anna Hedström / Yle

Fler "hemestrare" än utländska turister

Innan coronan kunde Statistikcentralen rapportera om en ganska jämn fördelning mellan utländska och inhemska turister. Just nu är de inhemska turisterna betydligt fler.

– Cirka 62 procent av turisterna är inrikesresenärer, eller så kallade “hemestrare”, medan endast 38 procent kommer från utlandet. Den här siffran skulle gärna få vara lite mer balanserad, säger Grundström.

Han menar att den finländska turismen återhämtar sig långsammare än turismen i de övriga nordiska länderna. Finland har hamnat på efterkälken.

– Det är som en ond spiral, säger Grundström.

– Först har vi en pandemi som på ett hårt sätt begränsar resenärer från utlandet. Sen bryter det ut ett krig där vi har Europas längsta gräns med det attackerande landet.

Rusningen på flygplatserna i Europa är också en stor utmaning. Det, tillsammans med brist på servicepersonal, inflation å ena sidan och å andra sidan en stark vilja att resa skapar kaos och osäkerhet på många håll.

De ryska och asiatiska turisterna har helt och hållet fallit bort i och med att flygtrafiken inte går över Ryssland längre. De flesta turisterna kommer från Storbritannien, USA, Tyskland och grannländerna i Norden.

Under sommaren lockar Helsingfors mest till sig fritidsresenärer, som sedan sakta men säkert byts ut mot affärsresenärer kring månadsskiftet augusti–september.

Augusti blir livlig

Grundström vågar inte hoppas på för mycket men berättar att augusti ser lovande ut för tillfället.

– Vi har ännu en hel period av högsäsongen kvar. Det är nu som resten av Europa har semester, säger han.

Dessutom ordnas många stora evenemang i augusti, som till exempel olika musikfestivaler och idrottsturneringar. I september brukar turistströmmen avta.

Grundström väljer att se positivt på framtiden.

– Man måste bestämma sig om glaset är halvtomt eller halvfullt. Ingen vet hur morgondagen ser ut och det är fantastiskt, säger han.

– Jag försöker också att tänka realistiskt. Vi befinner oss mitt i en inflation och då är det oftast nöjen som människor först börjar spara in på. Då är det klart att man väljer att betala elräkningen i stället för att boka en flygbiljett eller äta på restaurang. Där står turismbranschen nog inför ytterligare en utmaning.

Diskussion om artikeln