Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Grundstötningar, motorfel och krånglande roder – hektiska dagar för sjöbevakarna

Uppdaterad 07.08.2022 19:05.
Vallgrunds sjöbevakares nya båt som togs i bruk vid årsskiftet 2020-2021.
Bildtext Sjöbevakningens båtar har varit i farten ute i skärgården. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

När vädret är fint, då ökar också uppdragen till sjöss. För sjöbevakarna i den åboländska skärgården har de senaste dagarna varit ganska så bråda.

Under onsdagseftermiddagen fick sjöbevakarna rycka ut flera gånger. Vid halv sex-tiden hade man redan varit ute på fem uppdrag.

Nära Oxholmen i Kimitoön åkte en motorbåt på grund. Inga personer skadades, men båten fick skador på en av propellrarna.

Sjöbevakarna ryckte också ut till Gustavs för att hjälpa en segelbåt vars roder hade hakat upp sig.

Senare under onsdagskvällen ryckte man också ut till Iniö och Pargas port.

"Mot hösten har amatörerna försvunnit från sjön"

Också under tisdagen hade sjöbevakarna fullt upp. Då inträffade bland annat en kollision mellan Högsåra färja och en katamaran.

Kristian Hermansson, som är sjöräddningsledare vid Sjöräddningscentralen i Åbo beskriver ändå läget som ganska så normalt för den här tiden på sommaren. Främst handlar uppdragen om grundstötningar, motorfel och kollisioner mellan fartyg.

– När skolorna börjar i augusti så sjunker antalet uppdrag. Efter det är det oftast under veckosluten som det kan bli hektiskt. Mot hösten har amatörerna försvunnit från sjön. De vana båtförarna brukar inte så ofta behöva vår hjälp.

En motorbåt i skärgården.
Bildtext Uppdragen har de senaste dagarna bland annat rört grundstötningar, motorfel, roderkrångel och kollisioner mellan fartyg.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hermansson menar att läget har lugnat sig lite i år jämfört med förra sommaren, då många tillbringade semestern i skärgården istället för att åka utomlands.

Trots många uppdrag den här veckan har det ändå inte varit den mest hektiska veckan för sjöbevakarna. Enligt Hermansson var det ännu fler uppdrag för två veckor sedan, och det här berodde enligt honom på att vädret var varmare då, vilket lockade ut fler sommarbåtförare.

Diskussion om artikeln