"Be om ursäkt och dra tillbaka era räkningar" – tvist om vägbruksavgifter seglar upp på Storpellinge i Borgå
Storpellinge enskilda väglag har i sommar skickat ut fakturor åt personer som inte hör till väglaget. Det rör sig om en bruksavgift på totalt 90 euro, som väglaget anser sig ha rätt att kräva in.
Alla berörda är emellertid inte av samma åsikt.
Kent Lang är sommarbosatt på Pellinge och bor längs den asfalterade huvudvägen som staten, via Destia, har hand om.
– Jag tycker det är underligt att väglaget bad mig om adressuppgifter för att kunna posta en räkning, då jag inte har något alls att göra med väglaget, inget kontrakt eller så, säger han.
Han anser att väglaget inte har befogenheter att skicka räkningar åt honom eller till någon annan som bor längs med Söderbyvägen och delar av Sunivägen på Storpellinge. Allt som allt handlar det om cirka 60 fastigheter.
Väglagets ordförande, Leif Packalén, anser att väglaget har rätt att fakturera en bruksavgift på 50 euro samt en fast kansliavgift på 40 euro.
– På vårt årsmöte i slutet av juni beslöt vi att börja uppta en bruksavgift av dem som använder våra vägar. De kör till butiken, de kör till Benitas café, till sommartorget, till kapellet och så vidare, säger han.
De företag som Leif Packalén nämner betalar redan en större vägavgift åt väglaget för att kompensera för den trafik som de är upphov till.
– Allting är relativt vad de betalar, den avgiften gäller de som kommer utsocknes ifrån. Våra räkningar är befogade, skulle du bo vid en av våra sandvägar skulle du automatiskt betala, säger han.
Tillsvidare har väglaget skickat ut omkring 20 räkningar för vägbruk. Storpellinge enskilda väglag är det största privata väglaget i Borgå med över 300 medlemmar. Väglaget sköter om 17 kilometer väg på ön.
– Endast få, som inte känner till fakta har protesterat, säger Leif Packalén.
Kent Lang håller inte med om fakta-biten.
– Vem som helst får använda de enskilda vägarna med allemansrätten bara man inte använder väglagets vägar för eget (kommersiellt) behov och gör nytta av det. Då har väglaget såklart rätt att fakturera, säger han.
Båda två har talat med experter från Vägföreningen i Finland och båda två tycker att de har fått stöd för sina tolkningar av bland annat paragraferna 28 och 38 i lagen om enskilda vägar.
Regelbundet eller oregelbundet bruk?
På Vägföreningen i Finland säger deras expert på enskilda vägar, Teuvo Taura, att det bör göras avtal mellan väglaget och dem som regelbundet använder deras vägar.
– Frågan är om vägbruket är av en mera tillfällig natur eller om den är mera regelbunden, säger han.
Trafik till en företagare som redan ersätter väglaget ser han inte som skäl för att uppbära en bruksavgift, däremot om man regelbundet, till exempel en gång i veckan, använder väglagets vägar borde man kontakta dem för att avtala om ersättning.
Den springande punkten, i det aktuella fallet, är enligt Teuvo Taura frågan om de som nu faktureras hade blivit inbjudna till det väglagsmöte som fattade beslutet om att införa en bruksavgift.
Måste höras
– Man kan inte bara skicka iväg räkningar utan att höra de andra parterna, om inga möteskallelser har gått ut är det nog svårt att kunna driva in fakturan, säger Taura.
Kent Lang säger att varken han eller andra inblandade har fått någon kallelse till årsmötet.
– Jag tycker de får kolla allt på nytt igen och se att de har fel och be om ursäkt och dra tillbaka räkningarna, säger han.
Ordförande Leif Packalén håller fast vid räkningarna.
– De har fått sina räkningar nu och om de inte vill betala så låter de bli och så prövas det sen i sinom tid, då vi ser om de betalar eller inte. Inte håller vi något extra möte för den här sakens skull, säger han.
