Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA godkände Finlands och Sveriges Natomedlemskap – bara en senator röstade emot

Uppdaterad 04.08.2022 04:54.
Chuck Schumer står och pratar med Karin Olofsdotter och Päivi Nevala. De står i en cirkel och tittar på varandra. I bakgrunden en tavla som hänger på väggen.
Bildtext Representanter från både Finland och Sverige var på plats när senaten i USA röstade. I bild syns Päivi Nevala och Karin Olofsdotter tillsammans med senatens majoritetsledare Chuck Schumer.
Bild: EPA-Jim Lo Scalzo

Den amerikanska senaten har ratificerat Finlands och Sveriges anslutningsprotokoll med stor majoritet. Av senatens 100 ledamöter röstade 95 för. En röstade emot och en röstade blankt.

Efter några timmars debatt stod det klart att Finland och Sverige har många vänner i den amerikanska senaten. Av senatens 100 ledamöter röstade 95 ja till att välkomna länderna i Nato.

Det var endast den republikanska senatorn Josh Hawley som röstade nej, medan en annan republikan Rand Paul röstade blankt.

I den drygt tre timmar långa debatten som föregick omröstningen fick Finland och Sverige mycket beröm.

Finlands militära förmåga och krigshistoria lyftes fram i flera inlägg. Senatorn Tom Cotton passade på att berätta om Finlands starka försvarsvilja under vinterkriget.

– Finland är ett land med krigare, ta fast Simo Häyhä som exempel. Han är den effektivaste skarpskytten någonsin.

Man kan argumentera ifall alla nuvarande Natos medlemsländer uppfyller alliansen kriterier. Men när det kommer till Finland och Sverige så finns det inga frågetecken

― Republikanska senatorn James Risch

Finland och Sverige förstärker Natos försvar

Över partigränserna var man överens, de två nordiska länder förstärker Natos gemensamma försvar och bidrar även till att göra Baltikum starkare mot den ryska aggressionen.

– Omröstningen är mycket viktig för amerikaners säkerhet runt om i världen. Finlands och Sveriges medlemskap kommer att stärka Nato ytterligare, och är desto mer brådskande med tanke på rysk aggression, sa senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer i ett inledande uttalande.

Amy Klobuchar, demokratisk senator från Minnesota, var inne på samma spår.

– Finland kommer inte bara att stärka Natos gemensamma försvar utan också vara en tillgång, inte bara för Nato utan även för USA.

Republikanska senatorn James Risch från Idaho sa att det här förmodligen är det lättaste beslutet han någonsin tagit som senator.

– Man kan argumentera ifall alla nuvarande Natos medlemsländer uppfyller alliansen kriterier. Men när det kommer till Finland och Sverige så finns det inga frågetecken.

Bara en senator röstade nej

Republikanen Josh Hawley var den enda senatorn som röstade nej och egentligen den enda som kom med kritik under debatten.

Han anser att det största hotet mot USA inte är Ryssland utan Kina och att man därför inte borde utvidga Nato.

Dessutom menar han att förstärkta transatlantiska relationer i slutändan drabbar de amerikanska skattebetalarna.

– Jag förstår att Finland och Sverige vill ansluta sig, men man kan fråga sig om det här är i USA:s intresse? Vår uppgift är att försvara USA, skydda våra arbetstagare och våra jobb och inte skapa en liberal världsordning.

Josh Hawley sitter vid ett skrivbord och talar. I förgrunden en man som syns suddigt i bild.
Bildtext Republikanen Josh Hawley ansåg att Finland och Sveriges Natomedlemskap inte nödvändigtvis är i USA:s intresse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ovanligt snabb process i amerikanska kongressen

Finlands och Sveriges Natoansökan har framskridit ovanligt snabbt i den amerikanska kongressen. Det här kan ses som ytterligare ett bevis på det omfattande amerikanska stödet.

I mitten av juli tog USA:s representanthus ställning till godkännandet av Finlands och Sveriges Natoansökningar. Av de knappa 400 ledamöterna röstade endast 18 emot frågan.

USA:s president Joe Biden har de senaste veckorna försökt pressa senaten att behandla ratifikation i snabb ordning. I början av veckan kom senatens ledare från de båda partierna överens om att omröstning ska ske innan senaten inleder sin sommarpaus i slutet av veckan.

Att USA som det ledande landet i Nato nu har godkänt Finlands och Sveriges Natomedlemskap sänder även en viktig signal till övriga Natoländer.

Av Natos 30 medlemsländer har nu 23 länder ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökan. Natoanslutning måste ratificeras av alla 30 Natoländers parlament.