Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pandemin har förändrat bostadsvanorna hos studenter – de allra minsta ettorna är inte längre populärast

Från 2022
Studentbyn i Åbo.
Bildtext Studentbystiftelsen i Åbo har över 7 000 studentbostäder. Hälften av TYS-bostäderna är ettor, och därtill erbjuds bland annat familje- och kollektivbostäder.
Bild: Lina Frisk / Yle

Coronapandemin har gjort ett permanent avtryck på hur man studerar vid högskolor och det syns också i studentboendet.

Augusti betyder studiestart för nya studenter vid Åbos högskolor. Även om viss del av undervisningen kan ske på distans, är studielivet på orten igång igen.

Vid Studentbystiftelsen TYS i Åbo har man hittills fått in 2 800 bostadsansökningar, men man räknar med att det stiger till 3 600 i början av september. Det berättar Pirjo Lipponen-Vaitomaa, som är kundrelations- och kommunikationschef vid TYS.

För nya studenter har TYS 1 000 lediga bostadsplatser för hösten och efterfrågan är alltså högre än utbudet.

– Så har det varit även under pandemin, då en del som studerar på annan ort flyttat tillbaka till Åbo och bott i en studentlägenhet här, säger Pirjo Lipponen-Vaitomaa.

Studentbyn i Åbo.
Bildtext Att bo i studentbyn är billigare än att hyra på den privata marknaden. I Åbo steg hyrorna på den privata marknaden med 1,8 procent under april-juni. På nationell nivå steg hyrorna med knappt en procent.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Coronaepidemin och medföljande distansstudier har haft en relativt liten påverkan på efterfrågan på studentbostäder i Åbo. Det här beror bland annat på att de internationella utbytesstudenterna aldrig uteblev helt.

– Det var bara under vårterminen 2020 som många utbytesstudenter flyttade hem i förtid, men sedan har det varit som tidigare. Vi kan bara inhysa drygt en femtedel av Åbos studerande, samtidigt som vi är billigare än den privata marknaden.

TYS har flera ettor än vad många andra studentbostadsorganisationer i landet har. Bara 8 procent av TYS lägenheter är kollektivbostäder.

Yle Åboland rapporterade i våras att efterfrågan på små ettor minskat. Det här gäller också till viss del för studentbostäderna.

– Intresset för våra ettor är alltid jättestort. På hösten då studenterna snabbt vill kunna flytta till Åbo tar de flesta emot vilken sorts bostad som helst, oberoende av kvadratmeter eller läge. Så just nu syns ingen sådan trend.

Men under våren och vintern, då efterfrågan är mindre och det finns flera bostäder att välja mellan, har Lipponen-Vaitomaa märkt att studenterna gärna bor i lite större lägenheter.

– Studenter är villiga att betala lite mera för att få mera utrymme. De allra minsta ettorna är kanske inte längre de mest populära.

Pirjo Lipponen-Vaitomaa framför de gamla blåa bostadshusen i studentbyn
Bildtext Pirjo Lipponen-Vaitomaa.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Framtiden för studentboendet beror på hur populära distansstudier är i framtiden. Om permanent boende på studieorten blir mera ovanligt så måste också studentboendestiftelserna tänka om.

– Ifall det blir vanligt med distansstudier där studenterna bara är en kortare tid på studieorten måste vi fundera på om vi behöver göra om en del av våra små lägenheter till möblerade lägenheter som man kan hyra en eller två månader åt gången, säger Lipponen-Vaitomaa.

Vissa vill spara pengar

Även om en del studenter vill ha mera plats hemma för att kunna studera där, är så inte alltid fallet.

Frida Mattsson vid Aktia, som förmedlar Stiftelsen för Åbo Akademis bostäder samt förmedlar hyreslägenheter på den privata marknaden, noterar en motsatt trend.

Studierna sker på campus istället för på distans, och studenterna planerar att spendera mera tid på campus igen.

– I våras märkte man ännu att folk ville ha större lägenheter, men nu i höst är ettorna med låga hyror populära igen.

De flesta av stiftelsens lägenheter är redan uthyrda, men den här hösten är enligt Mattson lugnare än förra hösten.

– Då var efterfrågan större. Man märkte att äldre studerande återvände till Åbo efter att ha flyttat tillbaka till sin hemort, samtidigt som de nya flyttade hit. I år är det bara de nya studenterna.

Domus A-hus
Bildtext Stiftelsen för Åbo Akademi förvaltar och hyr ut flera lägenheter, bland annat dem i Domus på Biskopsgatan.
Bild: Yle/Annika Holmbom

I det studentkårsägda Tavasthem i Kåren är alla lägenheter uthyrda.

– Redan i maj började vi få förfrågningar och nu är allt uthyrt, säger fastighetskoordinator Nora Möller.

– Tavasthem känns för många som en säker första lägenhet, hyresvärden är svenskspråkig och man kommer lätt i kontakt med andra studenter, säger Möller.

Diskussion om artikeln