Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dåliga arbetsförhållanden, äventyrslust och vaccintvång – här är en del orsaker till varför många har bytt bransch under pandemin

Från 2022
Bildcollage av tre bilder. Till vänster en sjukskötare i skyddsutrusning, i mitten en servitör i munskydd, till höger en kvinna som arbetar vid en dator.
Bild: All Over Press / Alamy / EPA

Turism- och restaurangförbundet MaRa uppskattar att upp till 25 000 personer har lämnat restaurangbranschen under pandemin, men människor har också varit flitiga på att lämna andra branscher som har upplevt förändringar under pandemin.

I sommar har branschbyten varit på tapeten, speciellt inom vårdbranschen och restaurangbranschen. Men det är inte bara de här branscherna som har arbetsbrist. Tidigare i sommar har Svenska Yle rapporterat om brist på städpersonal i Västnyland, vindkraftspersonal i Österbotten och kunnig personal vid oljeraffinaderiet i Borgå.

I juli bad vi er att skicka in berättelser om era branschbyten för att få en bättre inblick i varför människor lämnar sina arbeten, och vad de gör istället. Vi fick många svar och det här är ett axplock av dem.

Restaurangbranschen stor förlorare

Många som skickade in berättelser om branschbyten jobbade som förväntat i restaurangbranschen. Redan innan pandemin upplevdes branschen som oattraktiv, med mycket deltidsjobb och dålig lön. Och pandemin gjorde inte läget bättre.

– Ingen sund människa orkar stå ut med den här branschen länge. Innan pandemin hade jag ofta funderat på att byta bransch, och pandemin var egentligen bara den lilla knuff jag behövde för att våga testa på något annat, skriver signaturen Duunaren.

Det var också några som valde att byta en bransch med arbetskraftsbrist mot en annan. Signaturen Jonathan skriver att han jobbade som servitör, men att han nu studerar till sjukskötare.

Kocken kockar i Ranta-aitta i Borgå
Bildtext Restaurangbranschen har varit en av coronatidens stora förlorare.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

– Det kändes bra, och jag kan inte rekommendera åt någon att jobba i restaurangbranschen på grund av all stress, låga löner och otacksamma chefer, skriver han.

Vissa har hunnit med två branschbyten under de senaste åren. En anonym respondent skrev att hen gick från att vara kock till fabriksarbetare, för att sedan gå över till floriststudier. Också en annan restaurangarbetare gick över till fabriksarbete.

– I fabriken är det mycket mindre stress, och även om det är mer folk, så känns det som om risken att smittas är mindre. Det var ändå inte på grund av pandemin som jag bytte, utan jag hade bytt oavsett, skriver signaturen Stressarn.

Covid gjorde de dåliga delarna av jobbet tio gånger värre

Svar på Svenska Yles enkät om branschbyte

Stress och vaccintvång förde bort från vårdbranschen

Det har rådit skriande brist på personal inom vården i sommar, och många av dem som svarat på Svenska Yles enkät är sådana som har sökt sig bort från just vårdbranschen. Många skrev om en stress som var konstant redan innan pandemin slog till, och konstaterade att de senaste årens förhållanden var sista spiken i kistan.

– Covid gjorde de dåliga delarna av jobbet tio gånger värre. Arbetsskiftena ökade mycket, personal blev sjukskrivna och somliga gick in i väggen. Till slut konstaterade jag att jag antingen kollapsar eller sadlar om. Jag lämnade vårdyrket efter första året av pandemin, och nu har jag kontorstider i ett annat yrke. Jag sover äntligen bra, jag kan ha ett eget liv och träffa släkt och vänner, skriver signaturen Tjaba.

Många som har lämnat vårdbranschen har varit tvungna att gå ner i lön, eftersom de jobb de istället har hittat inte erbjuder samma tillägg som vårdaryrket. Ingen skriver ändå att de har ångrat sig.

Hoitajat valmistelevat leikkaussalipöytää Seinäjoen Terveystalossa.
Bildtext Det redan stressiga vårdjobbet blev ännu stressigare under coronatiden, skrev många i Svenska Yles enkät.
Bild: Mirva Ekman / Yle

– Närvårdarjobbets stress höll på att ta knäcken på mig, så jag böt till skolgångsbiträde. Lönen är ännu sämre eftersom det inte kommer kvälls- eller helgtillägg, men det är bättre än att riskera mitt välmående. Nu har jag ett roligt jobb med en lagom mängd arbetsuppgifter, skriver signaturen Närvårdaren.

Men det är inte bara stressen som har fått människor att lämna vårdyrket. Några svarade också att det obligatoriska coronavaccinet som vårdare måste ta fick dem att byta jobb.

– Jag bytte till skolgångsbiträde och eftisbiträde. Men jag går hellre tillbaka till mitt gamla jobb. Orsaken till bytet är helt och enbart vaccintvånget. Jag tog första sprutan och blev mycket dålig länge efteråt. Jag vägrade ta flera sprutor och sökte annat jobb, skriver signaturen Fd. Sjukskötare.

Också kontorsarbetare har bytt bransch

Men det är inte bara restaurangbranschen och vårdbranschen som människor lämnat. En del har flytt resebranschen och kulturbranschen då även de här branscherna har utsatts för väldigt utmanande förhållanden de senaste åren.

Och en uppstickare i mängden är kontorsarbete. Trots att flera kontorsjobb ofta går att sköta på distans, och att många trivs med det, var det en del som svarade att de lämnat kontorsjobbet. För en var det rentav viljan att jobba på distans som fick hen att lämna sitt jobb.

– Pandemin och andra faktorer bidrog till att jag kände att det behövdes en förändring. Jag flyttade utomlands och fick jobb i en annan industri. Arbetet är fortfarande administrativt, men skillnaden är total då jag nu arbetar på ett företag som verkligen satsar på att alla ska kunna arbeta på distans samt på andra ställen i Europa, skriver signaturen Packade väskan, 29.

Tiina Jutila ja Kalevi Rytkölä työpisteillään Ylen Uutisissa.
Bildtext För en del kontorsarbetare har coronapandemin gett en chans att reflektera kring sitt jobb.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

En annan respondent som tidigare jobbade med företagsekonomi skriver att pandemin gav mycket tid att reflektera på vad som faktiskt är viktigt. Hen kom till slutsatsen att det hen jobbade med inte var relevant eller gav något mervärde.

– Efter en lång rad av händelser - börskrascher, pandemier, krig, och framförallt klimatförändringen - insåg jag att det vi håller på med inte är klokt, och att jag som ung vuxen inte ser framtiden som hoppfull. Då bestämde jag mig för att studera på nytt, och jag sökte mig till miljöbranschen. Jag ångrar det inte en sekund, skriver signaturen Kappvändaren 2.0.