Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: The Mission är en intim dokumentär om unga mormoners missionerande i ett oberört och ateisitiskt Finland

Från 2022
Kai Pauole är missionerande mormon i Finland. Från dokumentärfilmen The Mission.
Bildtext Kai Pauole är en av de missionärer som kommer till Finland för att sprida evangeliet enligt Mormons bok.
Bild: Antti Savolainen / Courtesy of Sundance Institute

Vi har sett dem på gatan och ibland har de ringt på vår dörr, men det är aldrig en bra tid att prata om Jesus Kristus. I dokumentären The Mission möter vi missionärerna och tvingas lyssna på dem, och det är inte så hemskt. Snarare tvärtom.

Varje år åker 60 000 unga mormoner ut i världen för att missionera. Det här är ett viktigt livsskede för medlemmar ur Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Så viktigt att familjerna finansierar den 18–24 månader långa vistelsen ur egen ficka.

Missionärerna är ofta i åldern 18–19 när de åker ut i världen. Efter det här vägledande skedet är de redo för nästa steg i livet: giftermål och familj. Men före det ska de alltså ut i världen och sprida Jesu Kristi ord.

En unik inblick i missionsarbetet

Det är första gången som ett utomstående filmteam har fått tillåtelse att följa unga missionärer från Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Dokumentärfilmen The Mission erbjuder därför en unik inblick i mormonernas liv och tro.

The Mission följer fyra missionärer: Megan Bills, Tyler Davis, McKenna Field och Kai Pauole. Det som förenar dem är att de ska åka från USA till Finland för att sprida evangeliet enligt Mormons bok.

Vi möter dem innan avfärd, och får möta de unga personerna innan de går in i rollerna som missionärer. Samtidigt som de är ledsna över att lämna sina familjer under lång tid tar de också sitt uppdrag på allvar och är taggade på det.

Mormonsk missionär som har kommit från USA till Finland för att sprida evangeliet.
Bildtext Tyler Davis siktar högt men inser under missionärsuppdragets gång att det inte är så lätt som han hade tänkt sig.
Bild: Antti Savolainen / Courtesy of Sundance Institute

Davis är den mest optimistiska inför avfärden och ser många möjligheter med att missionera i Finland, då det är ett land med knappt 5 000 personer som hör till mormonsamfundet. "Det är inte ens en procent av befolkningen! Jag ska få 10 procent av finländarna att konvertera!", säger han.

Lättare sagt än gjort

Väl framme i Finland finner Davis sig i Jyväskylä. Det är mitt i vintern och det är mörkt. "Det bor ju ingen här", konstaterar han uppgivet och sparkar i en snödriva.

Det är glest mellan husen och han går modstulet i mörkret tillsammans med sitt missionärspar. De ringer på dörren till ett hus men ingen verkar vara intresserade av att prata med dem.

Så många människor att omvända, men som det är omöjligt att nå fram till. Minst sagt frustrerande!

I Helsingfors är situationen en annan för de missionärer som har stationerats där. I huvudstaden finns det visserligen människor på gatorna, men det betyder inte att missionsarbetet går lätt.

När Field kommer gående i Esplanadparken i Helsingfors uppmanar en skrikande man de unga mormonerna att skaffa sig ett liv. En uppmaning som han signerar med ett mittfinger upp i luften.

Två missionärer i Helsingfors.
Bildtext Missionsarbetet innebär många utmaningar, men för amerikanska McKenna Field är det finska språket ett av de största hindren.
Bild: Antti Savolainen / Courtesy of Sundance Institute

Kameran följer missionärerna när de ignoreras, ifrågasätts och prövas. Trots att inte allt är motgångar inser man att det inte är något lätt uppdrag de har.

En icke-dömande blick

Tania Anderson är en Helsingforsbaserad amerikansk-brittisk-schweizisk journalist som nu också kan titulera sig filmregissör. The Mission är Andersons första dokumentär och långfilm och hon har jobbat med dokumentären i fem års tid, vilket också märks i slutresultatet. Det är en gedigen och samtidigt varsam skildring som hon har skapat.

Med nyfiken och fördomsfri blick målar Anderson upp ett humant porträtt av de unga missionärerna. Dessutom möjliggör hon det som missionärerna så sällan får uppleva i sitt dagliga missionsarbete. De blir äntligen lyssnade på och får prata till punkt.

Visst, många frågor lämnas öppna men syftet med The Mission är knappast att vara en religionslektion. Snarare lyckas den med konststycket att lyfta på locket lagom mycket att man som tittare blir nyfiken och vill veta mera. Men, blir man tillräckligt nyfiken för att stanna upp och prata med missionärerna nästa gång de närmar sig? Det lär märkas.

Uttrycket "mormon" används i texten för att beskriva medlemmar av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Medlemmar av den kyrkan föredrar sedan några år tillbaka den längre benämningen, men för tydlighetens skull användes i den här texten den benämning som de flesta känner till. I dokumentärfilmen och i marknadsföringen av den har man också valt att göra likadant.

Diskussion om artikeln