Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kulstötaren Jessica Meriheinä från Liljendal är hoppfull inför Kalevaspelen: "Nu gäller det bara att hålla huvudet kallt"

Kulstötaren Jessica Meriheinä står på en idrottsplan i Liljendal.
Bildtext Att satsa på kulstötning var inte ett självklart val för Jessica Meriheinä. Diskus var hennes främsta gren men efter en skada gjorde hon grenbyte för fyra år sedan.
Bild: Maria Strandvik / Yle

FM-tävlingen i friidrott pågår mellan torsdag och söndag den här veckan. Jessica Meriheinä från Liljendal förväntar sig ett starkt motstånd men hoppas på att nå sitt mål för säsongen.

En molnig men varm sommarmorgon möter Yle Östnylands reporter kulstötaren Jessica Meriheinä på Liljendal idrottsplan. Liljendalbon Meriheinä har en lång historia med idrottsplanen.

– Jag kommer inte ihåg första gången jag var här, jag var så pass liten, säger Jessica Meriheinä som har tävlat i friidrottsgrenar sedan hon var sju år gammal.

Liljendal sportplan med Sävträsk skola och idrottshuset i bakgrunden.
Bildtext Jessica Meriheinä har många minnen från Liljendal idrottsplan. Under somrarna befinner hon sig där fyra till fem gånger i veckan, både för att träna själv och hålla träningar för yngre.
Bild: Maria Strandvik / Yle

För fyra år sedan var det ännu diskus som gällde men efter en skada fick det i stället bli kulstötning för hela slanten.

– Det var kanske nästan ett tvång, jag höll länge på med diskus och satsade hårt på det. Jag brukade kalla mig diskuskastare som också stöter kula.

Skadan gjorde återhämtningen knepig och till slut blev motgångarna för tunga. Meriheinä stod vid ett vägskäl och valde till slut att fortsätta med kulstötning i stället.

– Jag fick välja mellan att lägga av helt och hållet eller göra en stor förändring.

Trots att grenbytet inte låg i planerna så är Jessica Meriheinä i dag nöjd med det. Hon gillar svårigheten och mångsidigheten som grenen erbjuder.

– Det är inte så att man går in i kulringen och bara stöter utan det är mycket styrka, explosivitet och teknik som ingår, berättar hon.

Tävlar i Kalevaspelen på söndag

Tävlingssäsongen har gått ganska bra för Meriheinä hittills, trots en liten svacka vid månadsskiftet juni–juli. Nyligen satte hon ett nytt rekord i Nordsjö.

FM-tävlingen i friidrott, Kalevaspelen pågår i Joensuu mellan torsdag den 4.8. och söndagen den 7.8. Jessica Meriheinä åker till Joensuu på lördag och deltar i tävlingen under söndagen.

– Mitt mål för den här säsongen har varit att stöta 16 meter och jag hoppas att det sker nu i Kalevaspelen, säger Meriheinä.

Hon är hoppfull inför veckoslutets tävlingar.

Kulstötaren Jessica Meriheinä sitter på läktaren vid Liljendal sportplan.
Bildtext Jessica Meriheinä stötte nytt rekord i Nordsjö för en vecka sedan. Målet för Kalevaspelen är att stöta 16 meter.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Det känns bra, jag vet att kroppen är i skick. Nu är det bara att hålla huvudet kallt och få tekniken att fungera.

Förberedelserna har gått bra, resultaten har förbättrats och under träningarna har nivån höjts varje vecka. Meriheinä tror ändå att Kalevaspelen kommer att bjuda på ett starkt motstånd.

– Två deltagare har stött 17 meter så det blir tufft. Sedan är vi tre stycken som är ganska jämna med varandra, så jag tror att det blir vi som tävlar om tredje plats.

Under sommaren blir det mycket tävlande och tränande för Jessica Meriheinä. Hon jobbar som sjukskötare men säger att det går ganska smidigt att kombinera kulstötandet med jobbet. Grenen är en stor del av hennes liv.

– Jag tänker hålla på så länge som jag kan gå framåt och testa mina gränser och jag hoppas på att kunna delta i EM inom två år.