Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora barriärrevets koraller återhämtar sig snabbare än på 36 år tack vare gynnsamt väder det senaste året

Från 2022
Årsrapporten av Australiens institut för havsforskning AIMS visar att ekosystemet har förmågan att återhämta sig. - Spela upp på Arenan

Hårda koraller täcker ett större område av de norra och centrala delarna av Stora barriärrevet än någonsin sedan mätningarna inleddes 1985. Men hoten mot ekosystemet förekommer allt oftare.

Mätningar visar att Stora barriärrevet i Australien täcks av den största mängden hårda koraller på 36 år. Det visar Australiens institut för havsforskning (AIMS) i sin årsrapport.

Det handlar om ett tåligt system, säger Mike Emslie, chef för forskningsprogrammet vid AIMS.

– Korallrevet har fortfarande en förmåga att återhämta sig efter störningar, säger Emslie till Reuters.

Koraller i Stora barriärrevet.
Bildtext Värmeböljor är ett av de största hoten mot korallrevet och kan leda till korallblekning.
Bild: Dan Peled / Epa

Återhämtningen sker i samband med en andningspaus för korallrevet, efter åratal av cykloner och värmeböljor som har lett till bland annat omfattande korallblekning.

– Det som är oroväckande är att de här störningarna för ekosystemet sker allt oftare, framför allt störningar som leder till korallblekning i stor skala.

Koralltäcket har vuxit till toppnivåer

AIMS översikt visar att täcket av hårda koraller ökade till 36 procent i det norra området i år, jämfört med bara 13 procent då läget var som sämst 2017. I det centrala området ökade det hårda koralltäcket till 33 procent jämfört med 12 procent 2019.

De här nivåerna är de högsta sedan man började göra mätningar 1985.

I de södra delarna minskade ändå koralltäcket till 34 procent jämfört med 38 procent i fjol.

Rapporten om återhämtningen kommer samtidigt som Unesco överväger att placera Stora barriärrevet på listan över hotade världsarv – någonting som Australien har varit emot.

Enligt AIMS har vädret varit gynnsamt för korallrevet det senaste året. Korallblekningen under sommarhalvåren 2022 och 2020 var inte lika omfattande som 2016 och 2017.

Det är i första hand Acropora-koraller som har stått för tillväxten av koralltäcket. Men de korallerna är speciellt utsatta för skada som orsakas av bland annat vågor och värme.

Källa: Reuters, AIMS