Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill skärpa visumreglerna för ryska medborgare – utrikesminister Haavisto: Åtgärderna måste synkroniseras med övriga Schengenländer

Pekka Haavisto.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto presenterade möjliga visumåtgärder till regeringen i dag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ryska medborgare ska inte längre beviljas turistvisum till Finland enligt samma logik som hittills. Utrikesministeriet förbereder åtgärder som kommer att diskuteras på EU:s utrikesministermöte i slutet av månaden.

Finland kommer att skärpa visumreglerna för ryska medborgare, men åtgärderna måste synkroniseras med de övriga Schengenländerna, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

– Det räcker inte med att Finland fattar besluten, utan man borde ha samma regler i hela Schengenområdet, säger Haavisto i en intervju för Yle.

Finland kommer att vädja till resten av EU att börja följa samma principer.

– Några juridiska aspekter är ännu öppna, konstaterar Haavisto.

Venäjän sotaa vastustava kyltti tien varressa.
Bildtext Nära gränsövergången i Niirala i Norra Karelen har man ställt upp affischer med ryskspråkig text mot kriget längs med vägen.
Bild: Pirkko Löppönen

"Familjeskäl ska väga tyngre än turism"

Haavisto presenterade i dag de möjliga visumskärpningarna till regeringen. I praktiken skulle familjeskäl och arbete väga tyngre än turism.

– Om alla visumansökningar vore i samma hög kommer de nödvändiga att bli begravda. Med ett sådant här arrangemang skulle vi kunna prioritera de nödvändiga.

Visumreglerna var på agendan då presidenten träffade regeringen på sitt sommarresidens Gullranda. President Sauli Niinistö nöjde sig efter mötet med att konstatera att visumfrågan är i regeringens händer.

De största riksdagsgruppernas ordförande har tidigare signalerat att de är redo att sluta bevilja turistvisum till ryssar. Samtidigt visar en färsk enkät från Yle att en majoritet av finländarna vill stoppa ryska resenärer från att komma till Finland på turistvisum.