Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Honungsskörden blir god tack vare sommarens gynnsamma väder – biodlare: "Skörden verkar bli åtminstone dubbelt så stor som i fjol"

Från 2022
Uppdaterad 09.08.2022 15:06.
Biodling på Nedergård i Borgå
Bildtext Den här ramen full av bin. Det betyder två till tre kilogram honung när den är färdig att skördas.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

En sval och långsam början på sommaren och många varma dagar efter midsommar gynnade biodlarna i sommar. Skörden ser ut att bli bra i hela landet.

Åtminstone biodlare Sigurd Wackström från Kalax i Borgå berättar att han i år verkar få den bästa honungsskörden någonsin.

– I början av sommaren kom det ingen honung för att det var så svalt. Det var ändå bra för att bina fick utvecklas i lugn och ro. Efter midsommaren blev vädret varmare och skogshallonen började blomma. Då började det komma mycket honung, säger Wackström.

Biodlare Sigurd Wackström i Borgå
Bildtext Biodlare Sigurd Wackström odlar bin och säljer bidrottningar åt andra biodlare. Han och hans fru tillverkar också lite bivaxprodukter på sin gård. Gården heter Nedergård och är byggd redan 1918.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Wackström säger att årets förhållanden har varit optimala eftersom det inte har varit för torrt.

– I fjol regnade det inte i hela juni. I år har situationen varit mycket bättre. Det är alltid mest gynnsamt om det är varmt men ibland regnar under nätter eller kvällar, säger han.

Enligt Wackström verkar honungsskörden bli bra i hela Finland.

Smak, färg och konsistens varierar varje år

Varje skörd är unik och till exempel honungens smak, färg och konsistens varierar mellan skördarna. Wackström säger att det som påverkar smaken mest är vilka blommor som blommar på sommaren.

Klöver och bin
Bildtext Här surrar ett bi i en alsikeklöverblomma. Enligt Wackström är vitklövern en av de växter som påverkar smaken på honungen mest. Om bina har ätit vitklöver smakar honungen speciellt gott.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

– Smaken beror på vilken blomma bina hämtar nektar från. Varje år blommar inte samma blommor, och de ger inte nektar på samma sätt.

Sigurd Wackström berättar att maskrosen blommade bra i början på sommaren. Också skogshallon, rapsen och möjligtvis mjölkörten har bra blomning i sommar, och åtminstone de kommer att ha inverkan på honungens smak.

bin
Bildtext Här ser man vitt bivax och under det finns det honung som är färdig för biodlaren att skörda.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Wackström väntar sig en bra skörd också nästa år. En lite sämre skörd duger också eftersom årets skörd är rekordbra.

– Allt beror förstås på hur bina invintrar och hur friska och starka de förblir. Man får se hur det blir, säger han.

Diskussion om artikeln