Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saga Vanninen gjorde det igen – överlägsen världsmästare i sjukamp i U20-VM: "Resultaten grämer – annars känns det bra"

Uppdaterad 05.08.2022 10:00.
Saga Vanninen blickar uppåt.
Bildtext Saga Vanninen är ett av finländsk friidrotts största framtidsnamn (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Som blott tredje damen någonsin har Saga Vanninen för andra gången blivit juniorvärldsmästare i sjukamp. 19-åringen hade inga problem med att försvara sitt guld från i fjol – tävlingsdagen i Cali bjöd också på två blåvita silver.

Vanninen blev i fjol den första finländaren sedan 2010 att ta ett guld i junior-VM i friidrott. Förra sommaren deltog inte länder som USA, Storbritannien och Tyskland i mästerskapet.

I år var de ovannämnda länderna med, men det var inget som stoppade Vanninen. Inte alls – 19-åringen dominerade sjukampen från början till slut.

Finländarens segerpoäng blev 6084, vilket var 210 pinnar bättre än tyska tvåan Serine Riedel. Bronset gick till hennes landsmaninna Sandrina Sprengel.

Vanninens guldserie

– Resultaten grämer, men annars var det helt bra, kommenterar Vanninen i förbundets pressmeddelande.

Svårast i höjd

Superlöftet förbättrade sina rekord på korta häcken och 200 meter. Det kompenserade hennes svårigheter i höjd.

– Höjdhoppet blev osäkert på grund av tekniken. Resultatet irriterade ganska mycket. Jag tänkte att jag skulle åtgärda missen med en bra tid på 200 meter, säger Tampereen Pyrintö-damen.

Inför avslutande 800 meter hade hon redan en ledning på 210 poäng. Riedel vann heatet och steg till tvåa, heatfyran Vanninen var ett par sekunder bättre än dåvarande tvåan Sprengel med 2.28,91.

– Jag höll mig vid tyskan som var tvåa och bestämde att jag inte skulle förlora mot henne i alla fall.

Två raka JVM-guld i sjukamp har bara bulgariskan Svetla Dimitrova och svenskan Carline Klüft lyckats med före Vanninen.

Dubbla silver

Torsdagen i Cali blev en jackpot ur finländskt perspektiv.

Också Max Lampinen trodde för ett tag att han grejat guld, i slägga. Men när den grekiska protesten på Ioannis Korakidis 79,11-meterskast gick igenom trillade han ner med ett pinnhål.

17-årige Lampinens silverresultat var 76,33 – ett personbästa.

– Händelserna efteråt gör ingenting. Jag är jättenöjd med silver. Tävlingen gick som den skulle, sammanfattar Lampinen.

Juho Alasaari med Finlands flagga.
Bildtext Juho Alaasaari tog stavsilver också i Nairobi i fjol.
Bild: SUL

Juho Alasaari nappade i sin tur sitt andra VM-silver på juniornivå. Han nådde sju centimeter högre än vad han någonsin gjort i stavfinalen och tangerade Matti Mononens finländska rekord för 19-åringar på 560.

– Nu handlade det inte om något finlir med tekniken. Det var bara att komma i maxfart mot gropen och byta till större stavar, konstaterar Alasaari.

Fransmannen Anthony Ammirati vann med 575. Alasaari rev en gång på 560, och två gånger på 570 – av vilka det ena försöket var nära att lyckas.

I damernas stav klarade Silja Andersson 395 och 410 på första försöken. Utomhusrekordet 420 blev för svårt och Andersson blev delad sexa.

Ett fint steg framåt för 18-åringen som i fjol inte tog sig vidare från VM-kvalet. USA:s Hana Moll vann med 435.

I herrstafetten på 4x100 meter slog det finländska laget, med Sibbo-Vargarmas Rasmus Martin på ankarsträckan, finländskt rekord. Tiden 40,09 räckte ändå inte riktigt till final, Finland var nionde snabbast.

Av de europeiska lagen var Finland fjärde snabast. Förutom Martin sprang Topi Huttunen, Valtteri Louko och Niko Kangasoja i laget.

Artikeln uppdaterad med Anderssons sjätteplats klockan 9.12 och stafettresultatet klockan 10.00.

Diskussion om artikeln