Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir hett i Nyland och oväder i Österbotten i dag – ställvis kan det regna tiotals millimeter

En väderkarta som visar prognosen för Finland på fredag eftermiddag. I södra och östra Finland sol och hetta kring 27-28 grader, i Österbotten och norrut regn och 19-20 grader.
Bildtext Ett oväder drar in över Finland västerifrån, varnar meteorologerna.
Bild: Yle

I dag sveper en väderfront med mycket regn och kraftiga åskväder in över Finland från väster. I Österbotten kan hällregn orsaka översvämningar och i åskbyarna kan vindstyrkan var farlig.

Regnen som följer med fredagens väderfront kommer i huvudsak att drabba i landets västra och norra delar. Meteorologerna varnar att regnmängderna ställvis kan bli flera tiotals millimeter. I synnerhet i regnområdets södra delar varnas också för åska, men i öster är det soligt och hett under fredagen.

Fredagens väder präglas av varningar. Hetast väntas det bli i sydost, men även i Nyland är högsommarvärme att vänta.

Väderkarta med varningar utfärdade för fredagen den 5.8.2022. Längs med Bottniska viken vindvarningar 12 m/s, i södra Finland varning för skogsbrand, i stora delar av rresten av landet med undantag för Lappland varning för åska och regnvatten på vägarna
Bildtext Det varnas för hård vind, för regn och för skogsbrand.
Bild: Yle

När man tittar västerut ser det däremot annorlunda ut: Meteorologiska institutet varnar att det i landets västra delar kan regna mer än 20 millimeter i timmen från och med fredag eftermiddag. På sina håll kan vinden i åskbyarna vara över 25 meter i sekunden.

I Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och västra delen av Norra Österbotten varnas dessutom för översvämningsrisk. Översvämningscentret vid Finlands miljöcentral konstaterar att störtregnen kan höja vattenståndet.

Mer regn på lördag

Regnområdet väntas röra sig långsamt och kommer att ligga kvar över västra Finland ännu på lördag morgon, men under förmiddagen börjar det röra sig österut och under lördagseftermiddagen väntas regn även i landets östra delar. Vid östgränsen får man då göra sig beredd på åskväder, medan vädret efter hand klarnar upp i väst fast det fortfarande kan förekomma regnskurar.

På lördag rör sig en del av lågtrycket norrut längs Bottniska viken och vindarna ökar i styrka. Till havs blir vinden hård och även på landbacken kan det under eftermiddagen och kvällen på lördagen bli hård vind vindbyarna i landets västra och mellersta delar.

På söndag klarnar det upp i landets södra och mellersta delar, men i norr regnar det fortfarande. I kallfrontens efterdyningar håller sig temperaturerna i så gott som hela landet under 20 grader. I Lappland blir det bara cirka +10 grader på söndag.

Söderut i Europa väntas det varma vädret däremot fortsätta.

Väderkarta över Europa som visar sol och 29-35 grader kring Medelhavet och 30-31 i Tyskland och Polen, men regnigare och svalare i norra Europa.
Bildtext I Mellaneuropa och kring Medelhavet utlovas fortsatt hetta.
Bild: Yle

Källor: Yle Uutiset, Meteorologiska institutet, Översvämningscentret