Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jordgubbar ruttnar i brist på bärplockare – miljontals kilogram kan gå förlorade

Jordgubbar i ett jordgubbsland.
Bildtext I år har en stor mängd jordgubbar hunnit ruttna eller blivit mosiga av regnmassor innan de plockats.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

På grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har många av de ukrainska bärplockare som vanligtvis kommer till Finland uteblivit. En betydande del av jordgubbsskörden har ruttnat bort.

Hela 15 procent av jordgubbsskörden kan ha gått förlorad, enligt Miika Ilomäki som verksamhetsledare för Frukt- och Bärodlarnas förbund.

Den huvudsakliga orsaken till den förlorade skörden är bristen på plockare. I vanliga fall kommer omkring 70 procent av jordgubbsplockarna från Ukraina, men Rysslands anfallskrig har lett till att arbetskraften är mindre än vanligt.

Regnen är en annan faktor som kan ha bidragit till att skördarna delvis har förstörts. De har inte varit kraftiga, men många. Tillsammans med bristen på plockare har de lett till att jordgubbarna i många fall har hunnit smälta innan de plockats.

För bärodlarna innebär det här i sin tur att de går miste om en del av vinsten.

– Vi talar om ungefär en fjärdedel av omsättningen, uppskattar Aarni Alanne som är verksamhetsledare för familjeföretaget Alanteen Tila.

Nainen ja mies istuttavat mansikoita kasvihuoneessa.
Bildtext Bärodlarna får fundera på hur de ska plocka med mindre resurser, så att så lite som möjligt av skörden går förlorad.
Bild: Aarni Alanne

Olika förutsättningar för gårdarna

Att jordgubbar förblir oplockade är ingenting onormalt i sig. Varje år går en liten del av skörden förlorad, helt enkelt för att det inte är lönsamt att plocka när det bara finns små mängder kvar.

Det finns dessutom en viss variation från odling till odling. Enligt Frukt- och Bärodlarnas Ilomäki beror det till exempel på regnen just i det området och på vilken produktionsinriktning odlingen har valt – hur beroende den är av extern arbetskraft.

– Om odlingen fokuserar på att plocka med egna resurser blir mängden oplockade bär mindre.

Alanne från gården Alanteen Tila berättar att bristen på arbetskraft får gårdarna att anpassa sin verksamhet för att den ska gå runt med mindre bemanning.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Mansikkaa mätänee pelloille tänä kesänä pari miljoonaa kiloa, kun poimijoita ei ole tarpeeksi – tilakohtaiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria.